Изборът на качествено месо е незаменим етап от приготвянето на кюфтета и кебапчета. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо. Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата, пише gotvach.bg.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как е необходимо да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-често в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата – кимион и черен пипер. За да станат пухкави обаче има още една съставка, която бихте могли да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип.

За изненада на мнозина това е… бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости бихте могли да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета – от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Източник: За Жената

Facebook коментар
Total Page Visits: 1484 - Today Page Visits: 1