Изпитана рецепта за вкусен патладжан – ветрило.

Ако сте любители като нас на патладжана, може да приготвите патладжан – ветрило. Лесен и много вкусен. Търпи импровизации по ваш вкус и не е нужно да се придържате към строго определена рецепта. Патладжан – ветрило може да сервирате като топло предястие или като основно ястие. Искам да ви кажа нещо което е много важно когато избирате и купувате патладжан: на първо място избирайте патладжана по кората. Тя трябва да е гладка и естествено лъскава (показател за свежестта на зеленчука). Второто нещо е, избирайте възможно еднакви по големина вашите патладжани. Така когато ги приготвяте всички ще станат готови по едно и също време.

Необходими продукти за приготвянето на патладжан – ветрило:

Изберете по- дребни и еднакви патладжани според броя хора, на които ще го сервирате. Всеки патладжан се реже на 4 като разреза стига до дръжката. Посолява между разрезите и се оставя за 20-30 минути да пусне кафявия си горчив сок, макар, че този който се продава по магазините е сорт, който няма горчивина. След като е отлежал, се изплаква с вода и с леко притискане към дръжката се разперва и оформя като ветрило. Между разрезите се намазва със зехтин (олио), слага се в тавата, в която ще го печете (аз я застилам с хартия за печене). Между филийките на вашият патладжан – ветрило поставяте тънък резен

сирене по ваш избор, тънък резен домат, зелена свежа подправка (аз сложих ситно нарязан копър) и счукан чесън. Поливате и отгоре с малко зехтин (олио) и покривате с алуминиево фолио. Печете 1 час в предварително загряна фурна на 180 градуса. След като е изминал един час свалете фолиото и може да добавите малко настърган кашкавал и да върнете и допечете до приятен загар (може да допечете и без кашкавал само докато придобие приятен кафеникав цвят). Както казах по-горе рецептата за патладжан – ветрило търпи импровизации и можете да добавяте продукти по ваш вкус.

Снимка Ралица Николаева

Източник: hitrinibg.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 2401 - Today Page Visits: 1