1. Лос Анджелис е вторият по големина град в САЩ след Ню Йорк.
  2. Градът е основан на 4 септември 1781 година и първоначално носи името El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles sobre el Rio Porciuncula (Градът на нашата дама кралица на ангелите на река Порчункула).
  3. Лос Анджелис е кино столицата на света, като в неговия квартал Холивуд се произвеждат най-големите кинопродукции. Филмовата индустрия се озовала в ЛА, след като на продуцентите им се наложило да избягат от Томас Едисън, който живеел в Ню Джърси и държал патентите на голяма част от апаратурата нужна за заснемането на филм. За да избегнат съдебни разправии с Едисън, продуцентите отишли в Лос Анджелис, чак на другия край на САЩ, и започнали да произвеждат филми там.
  4. През 1923 година Лос Анджелис произвежда около 1/3 от световния нефт. Днес под града се намира третото по големина нефтено находище в САЩ.
  5. Ако Лос Анджелис беше отделна държава, икономиката му щеше да е по-голяма от тези на Саудитска Арабия, Швейцария и Швеция.
  6. Надписът Hollywood първоначално гласял Hollywoodland.
  7. Бейзболния стадион Доджър, на който мачовете си играе отбора на Лос Анджелис Доджърс, е вкопан в земята.
  8. Освен стадион Доджър в Лос Анджелис има още много забележителни и светноизвестни сгради – обсерваторията Грифит, концертната зала Уолт Дисни, музея Дж. Пол Гети, амфитеатъра Холивуд Боул, имението Плейбой и много други.
  9. Лос Анджелис е единственият град извън Европа, който е бил домакин на Летните олимпийски игри повече от веднъж./znaeteliche.bg
Facebook коментар
Total Page Visits: 4038 - Today Page Visits: 2