Създадени сме да живеем в свобода и от нас зависи дали ще се възползваме от този най-безценен дар. А Васил Морфов знае как да прави избор. Да замине за Уелс, за да завърши маркетинг. Да поработи в Лондон. Да се завърне с идеята да прави бизнес в хармония с живота.

На 26 години той се стреми към ясни цели. Преди година избира да живее в странджанското село Бродилово – само на десет километра от морето, място с чудно хубава природа и свеж въздух. Тук прави своята био ферма и започва да преследва голямата си мечта да обедини животновъдството с модерния екологичен туризъм. По примера на много западни страни, в които гостите се наслаждават на красивата природа, но също така помагат на стопаните в работата и участват пълноценно във фермерския живот.

СнимкаВасил Морфов започва с 10 декара, а сега обработва 2200 дка наета земя, която от орна трябва да превърне в пасища. Защото основната му цел е да излезе на пазара на био месото.

За да се получи глобалния био сертификат за месото, трябва да се изпълнят определени изисквания. Най-важното е, че е необходимо да се проследи целия процес на отглеждане на животното, включително храненето. Задължително условие е съставките в храната да са носители на същия био стандарт – обяснява Васил Морфов. – Както знаете, био продуктите в момента са голям тренд в Европа, който навлиза и в България, и това за моята ферма означава, че ще придобия преимущество над конвенционалното производство. По принцип цените на био месото са значително по-високи, а гаранцията за здравословен продукт произлиза от този сертификат.

От любопитство младият фермер купува няколко биволи от застрашената порода „Българска мура”, тъй като в Бродилово има традиция в биволарството. Оказват се спокойни и работливи – не случайно навремето голяма част от работата падала върху гърба на тези животни. Иначе Васил Морфов залага основно на месодайните говеда.

В момента стадото ми е от около 125 животни – крави, телета и десет биволчета. Заради био сертификатите при мен не се позволява доенето на мляко и кравите трябва да бъдат оставени с теленцата – казва фермерът. – Месото е продуктът, който искам да изкарам на пазара, заедно с преработени месни продукти – наденици, суджуци, луканки, пастърми и т.н. Голямото ми желание е в края на есента да имаме продукция на пазара. И въпреки че вече имам контакт с някои търговски мрежи, работя по изграждането и на собствена логистична мрежа, за да скъся пътя между производителя и крайния клиент. Вярвам, че това е верният начин за развитие, тъй като колкото повече външни хора са навързани по системата, толкова по-ощетен е българският производител. Това е нещо, което трябва да се избягва оттук нататък.

Васил Морфов вярва в успеха, защото все повече хора внимават с какво се хранят и търсят чистите продукти. Това важи особено за неговите връстници, подчертава той, защото те се опитват да водят здравословен живот и често посещават био пазарите. Фермерът също е на мнение, че трябва да пазаруваме в собствения си район и ако е възможно, да си намерим по някоя баба на село, от която да се снабдяваме с екологична храна.

Макар и в началото, младият фермер вече получава награди за предприемчивостта си. Областната комисия по земеделие в Бургас му връчи приза „Завръщане в бъдещето”, който символизира младостта, неудържимостта, промяната. И наистина, това, с което се е захванал Васил Морфов, принадлежи на утрешния ден, защото той иска да ни достави само най-чиста храна, отглеждана с хуманност и грижа към природата.

Източник: bnr.bg

Автор: Диана Цанкова

Снимкa: личен архив

Facebook коментар
Total Page Visits: 1452 - Today Page Visits: 1