В родопското село Киселчово ни посрещат с местен виц: „Отишла една журналистка от София на гости при баба и дядо дълголетници. – Бабо, вие тука какво ядете? – попитала тя. – О, чедо, право да ти кажа и трохичка хляб не хапваме… Само саздърми, пастърми и суджуци. – Ами, ти, дядо, на колко години си? – На 86. – отговорил той. Еее, сигурно здравословен начин на живот водиш? –  Какво да водя? – учудено запитал той журналистката. – Дядо, ти сигурно не употребяваш цигари и алкохол? – Ааа, аз ако не пушех и не пиех, то умиране няма в тая планина, бе момиче.“

И в Киселчово, като в много други села, социалният живот на местните се свежда до приказки около масата, ако въобще си имаш дружинка. А останалата част от ежедневието преминава в грижа за добитъка и градината и, разбира се, следене на турски сериали.

Точно на такова място се заселва Мона Чобан. „Тук няма интернет и обхват и човек може да чуе съвсем спокойно собствените си мисли. Всъщност така се раждат и идеите“ – казва тя. Мона реставрира няколко къщи в Киселчово и създава  Център за изкуства и занаяти Артел 13. Тази година за първи път организира „Бардово бърдо фест“ –  фестивал за бардове и аналогово общуване. И така с население от 16 души плюс пришълците селото достигна драстичната цифра от около 100 живи човешки същества от различна възрастова група.

1

Родопската хумористка Веселина Бабаджанкова и бардът Красимир Йорданов откриват първото издание на четиридневния самодеен събор „Бардово бърдо фест“.

Източник: Илиян Ружин

2

Поетите с китари също имат нужда от храна – гозби по родопски рецепти, чевермета, бира и ракия.

Източник: Илиян Ружин

3

Изгорелите газове от автомобили вредят на Вас и другите около Вас.

Източник: Илиян Ружин

4

Златка Тошева е на 86 години. Казва, че никога не е пушила и това е причината да изглежда така добре. Идва от съседното село Могилица, за да се развесели с музика и присъствие на хора.

Източник: Илиян Ружин

5

Поляната е подходяща за къмпингуващи. Директно до нея се стига с джип, иначе е 15 минути ходене по баир. Ако ви нападне местна пчела и нямате препарат за ухапване от насекоми, обтрийте засегната зона с пясък.

Източник: Илиян Ружин

6

Виктор Макаров изпълнява песента за игриво зеления гущер, която е метафора за същината на живота.

Източник: Илиян Ружин

7

Здравко Минчев – майстор плъстар на вълна, проверява дъщеря си за въшки.

Източник: Илиян Ружин

8

Любов сред дивите ябълки, откъдето идва и топонима на село Кѝселчово.

Източник: Илиян Ружин

9

Мона Чобан: „Искаме да научим децата поне няколко часа да общуват без телефони – да играят на „Топчета“, „Развален телефон“, „Въшки“, „Земя, въздух, вода“ и да тичат по поляната.

Източник: Илиян Ружин

10

Аналогови родители.

Източник: Илиян Ружин

11

Дигиталната младеж.

Източник: Илиян Ружин

12

Агнето след.

Източник: Илиян Ружин

13

Агнето преди.

Източник: Илиян Ружин

14

Марк е от САЩ. У нас помага на деца, лишени от родителска грижа. За първи път опита циганска баница, но определено бобът му харесва повече.

Източник: Илиян Ружин

15

Пчеларят Елин Моллов, който е родом от село Кѝселчово, но се е изселил в град Смолян. Разказва, че е въпрос на чест да се връщаме към корените си.

Източник: Илиян Ружин

16

Бардове от малки.

Източник: binar

loading...
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 130 - Today Page Visits: 1