Новите българи. Ирландката Елинор Адамсън за осем години в Ново село се научи да прави баница и гледа прасе за пържоли и суджуци

ЕЛИНОР АДАМСЪН И СЪПРУГЪТ Й ПОЛ СА СРЕД МНОГОБРОЙНИТЕ ЧУЖДЕНЦИ, КОИТО ИЗБИРАТ БЪЛГАРИЯ ЗА СВОЯ ВТОРА РОДИНА. Преди 8 години семейството се установява в търновското Ново село, зарязвайки космополитния Лондон, където живеят техните близки и приятели. Двамата успяват с бързи темпове да усвоят както българския език, така и местните привички и обичаи. Купуват си малка къща в селото, а най-голямата им гордост е зеленчуковата градинка, която поддържат.

Атрактивната и лъчезарна Елинор се отдава на работата си с децата и младежите от Ново село и Балван, събуждайки креативността и въображението им. 51-годишната дама е ръководител на Центъра за работа с деца в Ново село, а всеки вторник посещава и село Балван, където работи и с малчуганите от Центъра за превенция и спорт и Кризисния център. Заедно рисуват и творят, отбелязват всички празници и учат английски език. Всеки месец Елинор успява да попълни библиотеката в центъра в Ново село с любими детски книги като „Пипи Дългото чорапче”, „Мечо Пух” и други класически произведения, достъпни за всички деца. Много от материалите, които използва в работата си ги доставя от Лондон, а други й ги изпращат нейни приятели. Под ръководството на Ели, както я наричат всички в селото, малчуганите изработват бижута, правят градински орнаменти, оригами и се учат на различни техники на рисуване, гледат заедно филми, които им прожектира в центъра.

Елинор има 20-годишен опит в работата с деца, тъй като в Лондон е работила в кризисни центрове с проблемни деца и младежи. Идвайки в България, решава да приложи натрупания опит и да продължи да прави това, което обича най-много.

„Благодарна съм за помощта, която имам от страна на кмета, както и на моите колеги. Това лято сме планирали да направим лагер за децата, а през юли сме организирали състезание по риболов”, разказва Ели. Сред плановете й са да организира екскурзии за децата, като ги заведе до Шипка, Мадарския конник и други забележителности, за да опознаят родината.

Елинор и съпругът й Пол идват в България съвсем случайно. Двамата обичат пътешествията и при една от екскурзиите със семейния кемпер в Европа техни приятели им предложили да минат и през България. Казват, че дотогава не знаели нищо за страната ни. „Когато пристигнахме тук, много ни хареса. Моето семейство е от Ирландия и България много прилича на нея – всичко е много зелено, има планини и е толкова красиво”, разказва на много добър български Елинор. Двамата с Пол решават да продадат къщата си в Лондон и да се установят в Ново село, където бързо намират приятели и днес се чувстват като у дома си. Казват, че тук имат всичко, от което се нуждаят. Често в дома им гостуват техни близки и приятели от Англия. Двамата им сина, които са на 29 и 27 години, също идват в България по няколко пъти в годината.

На Острова Пол е работил в полицията, а след това в пощата. У нас не работи, но пък помага с желание на Ели в центъра. Това, което двамата не харесват у нас, е, че младите хора напускат страната заради липсата на работа и търсят препитание в чужбина. А това, което най-много им допада, са хората тук и разбира се, българската кухня и греяната ракия. Любими са им шопската салата, тараторът, мусаката и заешката яхния. Сред фаворитите им е и традиционната баница със сирене, която ирландката се е научила да прави. Все пак залагат и на барбекюто. Освен шестте кучета – пет ротвайлера и един кокер шпаньол, двамата отглеждат и едно прасе. Но не за домашен любимец, а за пържоли и суджуци. Научили се да затварят в буркани и свинска мас, както и да правят пача. А на тънкостите в градинарството се научават от техните съседи, които им показват как да си засадят чушки и домати. Елинор признава, че доматите, които си произвеждат, и тези, които преди купували в Англия, нямат нищо общо, а вкусът е несравним. „Всичко тук е много хубаво, когато си заобиколен от приятели и толкова позитивни хора. А децата са най-голямото богатство и аз се радвам, че мога да работя с тях и да правя това, което обичам”, споделя Елинор.

Весела БАЙЧЕВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *