Цветница ,  Връбница , Цветна неделя , Вая , Куклинден това са различните имена на един и същ празник – неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Скумиченето на лазарките – хвърляне навърбови венчета в реката, по които се гадае за сватба, завършват пролетните момински игри.

Привечер момите и момците играят хоро на мегдана, което за първи път по време на Великденските пости е сключено, т.е. като окръжност.

Вярва се, че на този ден се разпускат душите на мъртвите. Затова още преди изгрев слънце жените преливат гробовете, забиват върбови клончета до паметниците и запалват плявата, за да се сгреят мъртвите.

На Цветница свещениците освещават  върбовите клончета , а хората, отишли на служба, си вземат от тях и ги занасят у дома. Вярва се, че тази върба има силата да  пази къщата и хората от лошотии и болести . Цветното клонче е знамение на победата над смъртта.

Цветница е денят на цветята, младостта, светлина и раждането на новия живот. Затова бъдете цветни – и в дрехите, и в мислите си, пуснете светлината в домовете и в най-тъмните кътчета на съзнанието си, завършете старото и започнете новото.

Цветелина, Жасмина, Ружа, Роза, Латинка, Невена, Ива, Виолета и ти – Ралица, да не забравите да почерпите на именния си ден – Цветница. Да не се крият от приятелите си също Калин, Върбан, Росен и Явор. Може да ви е странно, но празнуват и Пламен (ако името произлиза от цветето пламък), Ренета (като вид ябълка), Албена (със значение планински божур), Смирна (дърво, от което се добива благовонна смола), Ненко (със значение неувяхващ), Евелина (от френски език – горски орех), Алиса (от латински бряст) и т.н.

На този ден православната църква отбелязва тържественото посрещане на Исус в Йерусалим. В града той влиза на магаре – това е животно, което символизира идване с мир и добро чувство. По това време по често са се използвали конете, и то за да заминат бойците с тях на война. Влизането на Христос в града символизира прехода от хаоса към реда и от зло към добро. Най-рано празникът е честван в Йерусалим – през 4 век.

Източник: За Жената

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 575 - Today Page Visits: 1
SHARE