Какво и колко може да пренесем през границата? В сезона на отпуските и честите пътувания до Гърция – внимавайте с багажа! В сряда само за няколко часа гръцките власти арестуваха трима българи за нелегален внос на акцизни стоки, припомня Нова тв.

Възможно ли е да попаднем в ареста, ако сме се презапасили с цигари и алкохол за лятната почивка? Какво и колко може да пренесем през границата.

„Минималните количества акцизни стоки, които могат да се пренасят от една страна -членка на ЕС, в друга, без те да подлежат на облагане, са определени в европейска директива. Има определени прагове. За тютюневите изделия – 800 къса, което означава четири стека. Пури – 200 броя, пурети – 400 броя. Твърд алкохол – 10 литра, 90 литра вино и 110 литра бира”, обясни Георги Александров, началник на Митница Югозападна.

 

„Важно е да се отбележи, че става въпрос само за стоки, предназначени за лично ползване с получатели физически лица. Количествата не са малки. Законодателят е предвидил човек, който тръгне на почивка, да може спокойно да я прекара. Призовавам гражданите да се ограничават в тези прагове”, каза още Александров.

От Агенция „Митници“, цитирана от “Фокус”, подчертаха, че при преминаване на граница, ако се носи повече от един вид тютюнево изделие или алкохолни напитки, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за 1 вид. При комбинация на повече от един вид всеки продукт следва да бъде намален, като се преизчислява на база грамаж за тютюневите изделия и литри за алкохолните напитки.

Също така българските граждани трябва да имат предвид, че това са нашите лимити, които би трябвало да важат например и за гръцката страна, но е възможно да има допълнителни разпоредби. Дежурният служител в пресцентъра на Агенция „Митници“ посочи, че всеки, които иска да пътува и да пренася за лична употреба тютюневи изделия или алкохол, може да провери на сайта им за подробна информация къде и какво може да се пренася.

Важно е да се има предвид и това, че количествата, които ще бъдат изнесени през граница, трябва да бъдат легални, тоест ако са тютюневи изделия – задължително е наличието на бандерол, същото важи и при алкохолните напитки. Ако става дума за пренасяне на домашен алкохол, то той трябва да е придружен с необходимите документи от малък обект за дестилиране.

Източник: sosnovini.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 1867 - Today Page Visits: 1
SHARE