Дежурният синоптик от БАН Мартина Цветанова със страшна прогноза! След рекордните жеги, температурите падат, но ни чака…

Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част от страната в понеделник. За 10 области на страната е обявен оранжев код за валежи и гръмотевични бури за понеделник, 3 юли, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка и Разградска. Според синоптиците в тези райони с преминаването на добре изразен студен фронт ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очакваните количества валежи са 35-65 мм за 12 часа.   За други 14 области на страната, както и за столицата е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури за понеделник.

Предупреждението е в сила за областите Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, София-град, София-област и Пернишка.   Прогнозите са, че в тези райони с преминаването на добре изразен студен фронт ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очакваните количества валежи в тези области са до 35 мм за 12 часа.   Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.

През следващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад.

Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ към БАН Мартина Цветанова.

Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19 и 24 градуса, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.   През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Източник: www.blitz.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *