Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена. За това единодушно гласуваха всички 187 депутати, които приеха промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване на първо четене, предаде “Пик”.

От 1 юли минималната пенсия ще стане 180 лв., а от октомври – 200 лв. Това беше едно от обещанията на правителството на ГЕРБ и “Обединените патриоти”. До три дни могат да се правят предложения за второ четене по внесения законопроект.

Дебатите обаче не минаха без остри критики. Най-яростни те бяха между ГЕРБ и БСП.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви от трибуната към колегите си от БСП, които очевидно не одобряваха частичното повишаване на пенсиите като заями, че много ги боли, че не са спечилил изборите. “Неможахте да изпълните обещанията си. Тези обещания сега се изпълняват от нас, патриотите и ГЕРБ. За какво нарушение на принципа на равнопоставеност и солидарност говорите. Нима това не включва подкрепа за най-слабите, ако е така значи вие няма да подкрепите 800 хиляди български пенсионери” заяви депутатката от ГЕРБ.

Гьоков заяви, че от БСП ще внесат свой законопроект за увеличаване на пенсиите и на свой ред се обърна към колежката си. “Г-жо Ангелова аз по-некоректно изказване за законопрект не съм чувал. Неприятно е, че не спечелихме изборите, защото ако го бяхме направили щяхме да направим всичко което обещахме. Защото едно е да казваш 300 лв. пенсия и да ги направиш 200 лв. За каква равнопоставеност може да се говори, правите на едни пенсиите, а другите гледат, пенсионерите са над 2 млн.”, подчерта острието на БСП.

От ДПС пък подкрепиха увеличението, като заявиха, че все пак не знаят от къде точно ще дойдат парите.

Източник: sosnovini.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 143 - Today Page Visits: 2
SHARE