Посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас беше историческо. За два дни, в които беше тук, той имаше срещи с президент, премиер, министри.

 

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването “Тази сутрин” по БТВ.

Ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония, обясни Екатерина Захариева в отговор на въпрос за двустранния договор България – Македония, който от десет години не се подписва. Когато сме признали Македония, сме признали конституцията на тази страна, а там пише, че официалният език е македонският, обясни как стоят нещата  дипломат №1.

 

175 негативни публикации за България имало в пресата в Македония до вчера на обяд, каза министър Захариева.

„Кое е негативното?! Беше дадено послание, че Македония иска да върви по пътя на европейската интеграция и да оправи обтегнатите отношения със съседите си. Това ли е негативното?“, недоумява външният ни министър. Според нея задълбаването в националистичното е довело за 26 години Македония до капсулиране и проблеми с три от четирите й съседни държави.

България ще помага, когато й се потърси помощ, каза тя.

 

Водещият Антон Хекимян попита какво съдържа договорът за добросъседство между Скопие и София. „България призна първа Македония – през януари 1992 г. Документът надгражда декларацията от 1999 г. Толкова години се водят преговори по този документ. Няколко са спорните неща – дали да го има израза „общата история“, разбира се, че има обща история. За езика не виждам какъв е спорът. Така, както е подписана декларацията, така е предложението. Македонският език съобразно конституцията на Република Македония“, каза Захариева.

 

Хекимян я прекъсна с въпроса: „Това означава ли, че признаваме македонския език?“ Последва следният отговор: „Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция. И българският език, съобразно конституцията на България. Това означава ли, че те не признават българския език по тази логика?! Или, че няма български език?!“

 

„Посланието беше много ясно – България ще помага, когато й се потърси помощ. Беше дадено послание, че Македония иска да върви по пътя на европейската интеграция. Какво доведе 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата премиери е да празнуваме заедно историята си. Това е европейският начин“, добави тя.

 

За Захариева е необясним негативизмът на някои хора по темата. „Никой не отрича, че имаме обща история с Македония. Договорът за добросъседство е символичен. Това, което направиха двамата премиери е още по-символично. Ангажиментът заедно да празнуваме други исторически дати, които свързват двете държави. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не искаме нищо по-различно от това, което имаме в договори с други държави“, подчерта вицепремиерът.

 

Над 175 са негативните публикации за България до вчера на обяд. Не мога да разбера защо. Беше дадено послание, че Македония иска да въври по пътя на европейската интеграция. Това ли е негативното тук? Какво доведе 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата премиери е да празнуваме заедно историята си. Това е европейският начин“, заяви Захариева. По думите й никой не отрича, че имаме обща история с Македония. „Договорът за добросъседство е символичен, не недостатъчен. Това, което направиха двамата премиери е още по-символично. Ангажиментът заедно да празнуваме други исторически дати, които свързват двете държави. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не искаме нищо по-различно от това, което имаме в договори с други държави. Няколко са нещата – общата история, македонският език, който е съгласно Конституцията. Никой не отрича тяхната идентичност. Това е послание към техните граждани. Малко повече самочувствие. За съжаление, няма да им е лесно“, коментира вицепремиерът.

 

За произходът на българската азбука и твърдението на руския президент Владимир Путин, че тя идва от македонските земи, Захариева заяви, че това са абсурдни неща. „Неслучайно премиерът отказа да приеме Карпов.

Имаме ли интерес още 26 години да продължаваме по същия начин? В Русия пишат на кирилица. Как да се изключва приносът на България? Не мисля, че и Зоран Заев го изключи. Ясно е кой е създал глаголицата и от къде е тръгнала кирилицата. Имаме самочувствие и не мислим, че някой може да оспори приноса на България по отношение на кирилицата“, подчерта тя.

 

Във връзка с отправената покана от страна на държавния глава Румен Радев към руския президент Владимир Путин да посети България на 3 март, Екатерина Захариева посочи, че Радев има право да го кани. „Не знам дали има официален отговор. Ако Путин дойде, ще го посрещнем. Това са си разговори между президенти. Аз не съм била на този разговор“, допълни тя. Попитана дали от президентската администрация на Росен Плевнелиев е била отправяна подобна покана към Путин, Захариева уточни, че не е отправяна такава от страна на президента Плевнелиев.

Източник:epicenter.bg/

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 364 - Today Page Visits: 1