Плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени.

Това обаче ще стане постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой ще бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години ще има още две стъпки като кешовите плащания ще бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв. Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на заседанието на Министерски съвет. Целта е ограничаване на сивата икономика в страната, пише Стандарт нюз.

С промените се въвежда възможност за плащане чрез виртуално терминално ПОС устройство на събирани от Националната агенция за приходите данъци и осигурителни вноски. Всъщност ще се даде възможност НАП да има сметка директно в БНБ. По този начин значително ще се намалят разходите за бизнеса и гражданите, тъй като ще се осигури удобна и безплатна за тях алтернативна възможност за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез интернет, без да е необходимо да бъдат посещавани офиси на НАП или на обслужващата банка. А това ще доведе до по-ниски такси и при плащане на налозите с превод чрез офис на банка.

С приетите от МС промени се затварят и някои вратички за продажба на фирми с дългове на хора без никакво имущество. Целта е, ако при ревизия се установи, че една фирма има дългове към хазната, собствениците и управителите й да отговарят с личното си имущество, ако направят опит за продажба на дружеството или на негови активи с цел държавата да не може да си събере парите. И в момента собствениците и шефовете на фирми може да отговарят с личните с пари, но с промените правилата се затягат.

С други промени в ДОПК се разписват правила за автоматичен обмен на данъчна информация между приходните администрации в ЕС по отношение на големи мултинационални компании. Целта е тези компании да не може да прилагат агресивни схеми за намаляване на данъците си.

Източник: dunavmost

Facebook коментар
Total Page Visits: 1031 - Today Page Visits: 2
SHARE