Затваряме страницата на омразата, отваряме страницата на позитивизма, на общото европейско бъдеще – обеща Заев

Договорът за добросъседство с Република Македония ще бъде подписан съвсем скоро, обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с македонския премиер Зоран Заев, който е на официално посещение у нас.

Очаква се последните детайли да бъдат изчистени до 2. август, когато в Македония е планирано общо честване на Илинден, допълни Заев.

Премиерът Борисов поздрави македонския си колега за постигнатата стабилност и спокойствие в страната след тежката политическа криза там. „Македония има историческия шанс да направи така, че гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешна стабилност”, посочи българският министър-председател. Той каза, че България ще продължи да работи и с Гърция, така че двете държави да решат съществуващите проблеми, защото „дестабилизация в Македония означава и дестабилизация по нашите граници”. Българският премиер изтъкна, че българската държава първа е признала Република Македония и че нямаме по-близък народ от македонския. Бойко Борисов беше категоричен, че нашата страна ще продължи да помага на Македония по пътя ѝ на евроатлантическа интеграция.

Премиерът Зоран Заев определи срещата в София като историческа и подчерта, че България е приятелска страна, от която Македония очаква помощ за пълноправното си членство в ЕС и НАТО. „Щастлив съм, че в лицето на г-н Борисов имаме такъв приятел”, заяви премиерът на Македония. „Очаквам този позитивен дух, който демонстрира г-н Борисов, да стигне до всички. Затваряме страницата на омразата, отваряме страницата на позитивизма, на общото европейско бъдеще и това трябва да го усещат всички граждани на Балканите”, коментира пред журналисти след срещата Зоран Заев.

Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев бяха единодушни, че ще продължат да работят за изграждането на общите инфраструктурни проекти, свързващи двете страни. Като символ на новите отношения между България и Македония и поклон пред общата история в разговорите беше постигнато разбирателство улици в София и в Скопие да бъдат кръстени на президентите Желю Желев и Борис Трайковски, а след срещата си в Министерския съвет двамата премиери заедно поднесоха венци пред паметника на цар Самуил.

В 15 часа започна срещата между българския президент Румен Радев и високия гост от Р Македония. Утре Заев си е уговорил среща и с колежката Корнелия Нинова.

 

Facebook коментар
Total Page Visits: 1540 - Today Page Visits: 2