Климатолог №1 доц. Георги Рачев: Жегата се завръща с 36° – ето какъв ще е август

– Доц. Рачев, чакат ли ни пак кошмарни 45-градусови жеги, или това ли беше пикът на лятото?

Температурата не стигна 45°, макар че повечето от надеждите бяха за Горнотракийската низина и района на Русе, но в Русе термометърът показа 43 градуса и половина, но пишещите братя позакръглиха до 44°. Дългосрочната прогноза, която дадохме преди повече от два месеца, беше за топло лято с горещи вълни. Казахме, че ще бъде нормално топло, дори малко по-топло. Като не е изключено температурите да достигнат 40 градуса, и обратно – да има дни с 20-ина градуса. Е, успяхме да видим крайни прояви на климата у нас – на много места температурата достигна и надвиши 40°, имаше местни рекорди, но абсолютните максимални рекорди за България не бяха достигнати.Това, което по-рядко се случва и не е толкова типично, е фактът, че от 40 градуса в събота, в понеделник отбелязахме 20° – рязко понижаване на температурата. Западна България беше едно от най-хладните места в Европа на тази географска ширина в понеделник. Но такова рязко понижение на температурата се случва веднъж на 20-ина години за 36 часа. В Испания иПортугалия, където в продължение на една седмица беше 40 градуса, също после температурата при тях падна на 20 градуса. Така че няма драма и нищо извънредно – просто крайни прояви на времето и климата.

– Как постъпиха българите в тази ситуация според вас, вслушаха ли се в предупрежденията за опасните горещини?

Българите постъпиха много отговорно, вслушваха се в медиите и в съветите. За милион и двеста хилядна София 250 случая на повикани линейки във връзка с високите температури дори са практически нищо. Топлата вълна през 2003 г., която обхвана Западна Европа, доведе до преждевременната смърт на 70 000 души! През 2010 г. горещата вълна, обхванала Москва и Подмосковието, доведе до смъртта на 10 000 души! При цялото ми уважение към тези 5-има души, които загубиха живота си в жегите, не може да си правиш с природата смъртоносно селфи. Не може при 40 градуса на едни златни хубави години да тръгнеш да тичаш в Борисовата градина.Трябва да има уважение към природата. И ако този човек беше останал вкъщи да си почине, той щеше да радва своите близки и да се радва на живота си.

– Тепърва се задават юлските горещници, за какви изненади да се готвим?

Още в четвъртък и петък в София ще стане 30 градуса. А в Пловдив и Бургас – 35-36 градуса. Вървим отново към затопляне. Но засега не се очертава такава мощна гореща вълна. Ще има още няколко топли вълни, но за 40 градуса няма индикация до този момент и в дългосрочните, и в средносрочните прогнози.

– Значи няма отърване от жегата…

Това не е лошо, защото сега започва жътва, зърното ще изсъхне и ще бъде с високо качество, готово за прибиране. Ако през юли не е 35-36 градуса, кога. По морето ще бъде перфектно. След валежите във вторник още в четвъртък и петък ни очаква чудесно време и така ще продължи до средата на месеца, като малко по-хладно с малки валежи ще бъде около 8-9 юли и около 19 юли. До края на месеца ще се радваме на топло слънчево време, изключително приятно и за почивка, и за работа на полето.

– Да очакваме ли порои?

Това никой не може да предвиди. Пороите и градушките са явление, което не американец, не руснак, никой специалист няма как да предскаже, особено месец предварително. Тяхното предвиждане е възможно няколко дни по-рано. Но винаги през лятото съществува възможност за поройни валежи.

А каква е прогнозата ви за август?

Има две големи прогнози – европейската е за топъл юли и август, дори малко по-топли от нормалното. Докато американската прогноза на NOAA и на НАСА е за малко по-хладни от нормалното юли и август. Аз лично се присъединявам към европейската, защото всички индикации сочат за нормално топло и малко по-топло лято. С валежи в нормата, дори на места – малко по-ниски от нормата.

– Кой е абсолютният летен температурен рекорд в България?

В ниската част на България най-топло е било на 5 юли в далечната 1916 г. в Садово, когато са измерени 45 градуса и две десети. Но повечето мои колеги, както и аз, смятаме тази температура за нереална. Защото анализът на малкото синоптичен материал, който има оттогава, показва, че не се е случила тази температура и има някаква инструментална грешка. Другият рекорд е на 5 юли 2000 г. в Пловдив, на летището – 45 градуса точно.   Още нещо любопитно. Най-топлата вода на Черно море е била 31 градуса и 2 десети. Сега в момента водата има изключително голямо разнообразие. Поради т. нар. апвелинг – заради издухването на топлата вода навътре в морето и идването на нейно място на студена вода, на север в района на Крапец температурата на водата е около 16 градуса. А в южните акватории е между 22-23°, на места до 25°. Така ще се задържи през целия юли – от порядъка на 24-25 градуса.

Източник: sosnovini.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *