Макрон: ЕС ще се разпадне, ако не промени практиката на социалния дъмпинг

Европейският съюз рискува да се разпадне, освен ако не преразгледа правилото, позволяващо практиката на социален дъмпинг. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Букурещ, преди посещението си в България. Социален дъмпинг се нарича практиката, при която фирми изпращат на временна служба работници от страни с по-ниско възнаграждение в по-богати държави, без обаче да плащат местните по-високи социални осигуровки.

„Някои политически и бизнес кръгове искат да използват европейските средства докато в същото време разработват система за социален и фискален дъмпинг“, каза той. „Това ще доведе до разпадането на Европейския съюз“, ако не бъде постигнато споразумение за реформи по време на срещата на върха в Брюксел през октомври, каза Макрон.

Т. нар. Директива за назначени работници стана обект на критики от богати държави като Франция, според които разрешаването на подобни практики е равностойно на „социален дъмпинг“, при който плащането на по-скъпите здравни и социални осигуровки се избягва, предаде БГНЕС.

Подкрепени от Виена и Берлин, властите в Париж поискаха продължителността на заетостта на назначените работници от по-бедни държави да бъде ограничена до 12 месеца – половината от периода, предложен от Европейската комисия.

Източник: actualno.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *