Нов щам на грипа който има потенциал да се превърне в пандемия е идентифициран в Китай от учените

BBC се изказа пак… четете с Бг превод !
Новината е от снощи !

“Нов щам на грипа, който има потенциал да се превърне в пандемия, е идентифициран в Китай от учените.
Той се появи наскоро и се носи от прасета, но може да зарази и хората, казват те. Изследователите са загрижени, че той може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална епидемия. Въпреки че това не е непосредствен проблем, според тях той има “всички отличителни белези”, че е силно адаптиран да заразява хората и се нуждае от внимателно наблюдение. Тъй като е ново, хората биха могли да имат малък или никакъв имунитет към вируса. Учените пишат в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, че мерките за контрол на вируса при свине и внимателното наблюдение на работниците от свиневъдната промишленост трябва да бъдат бързо приложени.
Пандемична заплаха Нов лош щам на грипа е сред основните заплахи за болести, които наблюдават специалистите, дори когато светът се опитва да сложи край на сегашната пандемия на Коронавирус. Последният пандемичен грип, който светът срещна – епидемията от свински грип през 2009 г., беше по-малко смъртоносен, отколкото първоначално се страхуваха, до голяма степен поради факта, че много по-възрастни хора имат имунитет към него, вероятно поради приликата му с други грипни вируси, разпространени преди години. Този вирус, наречен A / H1N1pdm09, сега е обхванат от годишната ваксина срещу грип, за да се гарантира, че хората са защитени. Новият щам на грипа, идентифициран в Китай, е подобен на свинския грип от 2009 г., но с някои нови промени.

Досега той не представляваше голяма заплаха, но проф. Кин-Чоу Чанг и колегите, които са го изучавали, казват, че трябва да се следи.
Колко трябва да се притесняваме? Вирусът, който изследователите наричат G4 EA H1N1, може да расте и да се размножава в клетките, в линията на човешките дихателни пътища. Те откриха доказателства за скорошна инфекция при хора, които са работили в кланици и свиневъдната промишленост в Китай, когато са разгледали данни от 2011 г. до 2018 г. Сегашните грипни ваксини изглежда не предпазват от него, въпреки че биха могли да бъдат адаптирани да го направят, ако е необходимо. Проф. Кин-Чоу Чанг, който работи в Нотингемския университет във Великобритания, каза пред BBC: “В момента ние се разсейваме с коронавирус и с право, но не трябва да изпускаме от поглед потенциално опасни нови вируси.” Въпреки че този нов вирус не е непосредствен проблем, той казва: „Не трябва да го игнорираме“.

На теория пандемия на грип може да се появи по всяко време, но те все още са редки събития. Пандемиите се случват, ако се появи нов щам, който лесно може да се разпространи от човек на човек. Въпреки че грипните вируси непрекъснато се променят – поради което грипната ваксина също трябва редовно да се променя, за да бъде в крак – те обикновено не преминават в пандемия. Проф. Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж, каза, че работата „идва като похвално напомняне“, че непрекъснато сме изложени на риск от ново появяване на патогени и от отглеждани животни, с които хората имат по-голям контакт отколкото при дивата природа, може да действа като източник на важни пандемични вируси.”

Превод Kiity Jekova

Източник bbc.co.uk

The new strain, scientists say, is carried by pigs but can infect humans and requires close monitoring.
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *