Църквата изостави потопен манастир, Димитър Николов я отсрамва /снимки/

Висшият клир към БПЦ гледаше безучастно повече от две седмици, как доброволци и сравнително дребни дарители правят и невъзможното да възстановят единствения манастир в бургаска община “Света Богородица”. Църквата не отпусна и стотинка за потопената при наводнението Света обител край “Меден рудник”. Това е меко казано потресаващо и връща горчивия спомен за катедралния храм в морския град. Той бе разцепен в близкото минало, извършителят е кристално ясен, но духовниците демонстрираха странно пасивно поведение и не вдигнаха миряните на протест да речем. Парите за спасителната операция бяха платени от данъкоплатците- 2 милиона лева. Същото ще се повтори и с манастирския комплекс край морето.

“Престъпните” вълни от близкото затлачено дере, буквално разрушиха, каквото можеше да се разруши по пътя си. Видео и снимки Ви показахме тогава негледно. Пораженията са огромни. За разлика от Църквата, реагира кметът Димитър Николов. Той е входирал извънредна докладна записка за предстоящата сесия да се отпуснат спешно 10 000 лева. Тези средства ще отидат по сметката на избраната строителна фирма която в определен срок трябва да запретне ръкави и да върне стария облик на Светинята и инфраструктурата, доколкото е възможно.

По последна информация са нужни поне още толкова за цялостно преобразяване и нормално посрещане на зимния сезон. Очакванията, че Лукойл например може да направи някакво дарение са по- скоро химерни. Независимо, че техен огромен резервоар с вода, бива изпускан в критични моменти в дерето, а по пътя му е именно манастира. Последствията са потресаващи и последния пример е отново показателен.

Публична тайна, че същото това дере има нужда да бъде цялостно прочистено. Пари за това също не се намират някак си. Чест прави на десетките доброволци, които неуморно отделяха и отделят от личното си време за да са в странджанското възвишение, където се издига манастира. Свършеното не е малко, но са нужни свежи средства за да дойде техника на място, да се закупят стрпоителни материали, както и да се плати на професионалисти да се заемат светкавично. Сред изявените доброволци са приятели на областния лидер на ВМРО Георги Дракалиев и той самия. Дракалиев е и общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ.

Знайни и незнайни дарители са дали лични пари, но размерът им не е достатъчен. Игуменката майка Серафима още не може да се оттърси от преживения ужас и благодари на всеки който се е притекъл на помощ. Комплексът се състои от две църкви, 40 параклиса посветени на различно светци и санитарни помещения.

Г. Георгиев

Източник: uniconbg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *