Започва битка за 20-те млрд. евро от валутния борд, а от Брюксел имало сондажи да ги предадем срещу новите евробанкноти.

Натискат ви за еврото, защото виждат в Бойко Борисов пари, обяви пред в. “168 часа” проф. Стив Ханке. Ще има всякакви лобисти, но тези пари са си наши, категоричен пък е финансистът Емил Хърсев. Защо премиерът Бойко Борисов само за месец промени позицията си за приемането на еврото? През юли той убедено твърдеше, че ще бавим колкото се може повече влизането си в еврозоната. След завръщането си от Берлин тези дни заяви, че “чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата”.

Всъщност този обрат започна преди две седмици, когато министър-председателят изненада медиите с новината, че “в момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната”. До този момент темата бе табу. Проблемът с влизането в чакалнята е, че когато си там, обикновено ти определят срок и дата за приемане на новата валута. Според някои финансисти причината е, че на ЕК и Европейската централна банка спешно им трябват пари Както и повече страни членки, които да поемат дълговото бреме на държави като Гърция и на закъсалите европейски банки. Отделно тепърва трябва да се сформира общ фонд за мигрантите, за укрепване на границите и др. Ако приемем еврото само по линия на Европейския спасителен механизъм, вноската ни ще расте всяка година, докато стигне кошмарните 12% от БВП, което към момента е над 10 млрд. лв.

При бюджет от около 30-ина милиарда всеки може да си направи сметката колко години ще издържим, преди да фалираме. “Заключението ми е, че Брюксел вижда в Бойко Борисов и в другите ви политици пари, заради които искат да започнат тези разговори. Това е абсолютно безпринципно, заяви проф. Стив Ханке. Предполагам, че се прави, за да давате още повече пари на ЕС. Смятам, че това ще е голяма грешка за България.” Според финансисти вече има тайни сондажи с приемането на еврото да предадем на Европейската централна банка и голяма част от 20-те млрд. евро, които стоят в БНБ като покритие на стойността на лева. Когато приемем европейската валута, емисията на БНБ се заменя с емисия на Европейската централна банка. Но покритието си остава отделно от паричната маса. “Резервите са собственост на България. Ако Европейската централна банка ги “вземе”, това ще бъде един прозрачен грабеж. Не мисля, че би могло да се случи”, допълни проф. Ханке.

“Ще има силен натиск и приказки да дадем тези пари на Европейската централна банка, ще има всякакви лобисти, но тези средства са си наши – бе категоричен и финансистът Емил Хърсев. – Тези пари не са на Европейската централна банка. Мога точно да кажа какъв е произходът им – заем от Международния валутен фонд, резервът на БНБ и средствата по сметките на централната банка към онзи момент.” “Никой не може да ни ги вземе”, убеден е Хърсев. Гърция, когато е приемала еврото, не е имала покритие на валутата си и просто са унищожавали драхмите За Естония, която като България бе в борд, също няма никакви данни да си е предавала покритието на валутата при приемането на еврото. Още повече че нашето е много по-голямо от външния ни дълг. В момента той е малко над 13 млрд. евро.

Източник: novini

Facebook коментар
Total Page Visits: 1680 - Today Page Visits: 2