Канадски милиардер на 92 г. разкрива защо човек не трябва да се пенсионира

44

Най-добрите идеи на Джоузеф Сегал са му дошли след 65-годишна възраст
Много хора чакат деня, в който ще излязат в пенсия и ще се отдадат на заслужена почивка, ваканции и пътешествия. Но един канадски милиардер на 92 години не само не смята да се оттегля, но и разкрива защо никой не бива да го прави.

Джоузеф Сегал, който е натрупал богатството си от търговия на дребно и недвижими имоти, вярва, че едно от най-добрите му решения е било да не се пенсионира – въпреки че има активи за милиарди и може да си позволи охолство на старини.

Той обаче вярва, че ако се пенсионира, човек спира да се развива. А бизнесменът от Ванкувър разкрива, че повече от най-добрите му бизнес идеи са му дошли на ум, след като е навършил 65 години.

Сегал сравнява живота с пътуване със самолет. Когато сте млад и изграждате кариерата си, вашият самолет се издига. През 40-те, 50-те, 60-те и 70-те години вие сте на най-оптималната височина. В един момент самолетът трябва да кацне. Сегал характеризира десетото си десетилетие от живота като спускане, но все пак признава, че се бори с това.

Сегал сам създава бизнеса и и натрупва милиарди. Баща му умира, когато е на 14 години. Тогава той е принуден да напусне училище, за да помага на майка си да издържа братята и сестрите му.

И до ден днешен до него е съпругата му Розали – на 69 години, която той среща, още когато е 15-годишна. Тогава обаче Сегал се присъединява към армията. След 2 години служба се връща и прекарва две години в ухажването й, или по-скоро в това да убеди нейните родители да му дадат шанс. Когато той е на 23 г., а тя на 17, родителите й дават съгласие, и двамата се женят.

По това време Сегал няма пари, не може да си позволи и кредит. Затова решава да се заеме с военни излишъци. Първият му договор е за продажба на 2000 броя галони от по 5 литра от маслена боя. Наема камион и обикаля из страната, убеждавайки фермерите да купят стоката му.

След това започва да се занимава с търговия с непродадени стари колекции дрехи от големите търговски вериги. Купува малък магазин и обявява тройно по-ниски цени. Търговията потръгва и през 1948 г. отваря универсален магазин, наречен Fields.

През 1968 г. компанията излиза на борсата, а Сегал купува 200 магазина.

Почти след десетилетие компанията Fields купува Zellers.
Обединената компания става Hudson’s Bay Company.
След това Сегал създава компанията за дялови инвестиции Kingswood Capital, която специализира в недвижимите имоти.
Милиардерът вярва, че ако не се променяш според времената, загиваш.
Със съпругата си подпомагат и множество благотворителни инициативи.
Днес 92-годишният предприемач всяка сутрин отива в офиса си в центъра на Ванкувър и управлява милиардния си бизнес. Дори не ползва обедна почивка и не обядва. И като че ли няма намерение да забавя скоростта.
economic.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)