Аликанте (Alicante или Alacant) е град и столица на провинцията Аликанте. Населението е 331 750 жители (по данни от 2008 г.) и е част от Коста Бланка. Намира се на брега на Средиземно море и е истински рай за почиващите и за любителите на риболова, отдалечен на 125 км. от гр. Валенсия.

Градът е едно от най-важните средиземноморски пристанища, разположено в самия център на Коста Бланка. Мекият климат и красивите плажове го определят като желана туристическа дестинация.

Крайбрежната алея Еспланада е цялата в палмови дървета и е покрита с над 6 милиона мраморни плочки, със сигурност един от най-красивите булеварди по цялото Средиземноморие.

20160722_140319

Предлагам обаче нашата разходка да започне от планината, която е втората по височина в Европа, дълга е 90 км и хребетите й по невероятен начин се спускат към Средиземноморското крайбрежие, а след това да отидем в Аликанте, където са едни от най-красивите плажове.

Сиера Невада

Ледниковите езера са разположени на 3000 м височина и предлагат уникални гледки към околността.

Но сега е зима и по-добре ще бъде да използвате някоя от пистите, повечето от които са поне 3 пъти по-дълги от „Маркуджиците” и са осветени за нощно каране. Често тук се провеждат състезания, организирани от световната организация по ски. Планината разполага с 45 писти, добре организирана мрежа от лифтове и влекове. Сред по-новите атракции, които може да предложи Сиера Невада, е наемането на шейна, която се тегли от кучета. По този начин дори и да не сте скиори или сноубордисти ще можете да прекарате незабравими мигове в южните планински части на Испания.

След спиращото дъха планинско приключение няма нищо по-приятно от срещата с морето. Аликанте е вълшебно красив град на брега на Средиземно море – истински рай за почиващите и за любителите на риболова, отдалечен на 125 км от Валенсия. Той е едно от най-важните средиземноморски пристанища, разположено в самия център на Коста Бланка.

alicante-1

Крайбрежната алея

Първото нещо, което правят всички туристи, е разходка по крайбрежната алея, известна като Експланада де Еспаня. По цялото й протежение от двете страни са засадени над 400 палми, а самата тя е застлана с над шест милиона разноцветни мраморни плочки. Смятана е за една от най-прекрасните алеи в цялата страна и със сигурност най-красивата променада по Средиземноморието, включително и спрямо тази в Ница. В непосредствена близост до нея се намира плажът Постиге, който, въпреки че е в центъра на града, е изключително чист.

С него е свързан и най-известният от фестивалите в Аликанте, посветен на огньовете на свети Йоан. Извършва се по време на лятното слънцестоене. Трае седем нощи и се отбелязва с многочасова заря от фойерверки. Около 90 скулптури от папие маше, изработени от архитекти и художници, се издигат всяка година из целия град, за да бъдат зрелищно изгорени в последния ден на празника по време на шоуто със зарята.

В края на разходката по плажа и по Експланада де Еспаня ще трябва да се обърнем към града и на първо място ще се сблъскаме с хилядолетната му история. Територията, на която днес е разположен Аликанте, е била обитавана от хора преди седем хиляди години. През 1000 г. пр. н. е. финикийски търговци започват да пристигат на източния бряг на Испания, като основават малки пристанищни пунктове. Те обучават местните иберийски племена на грънчарство и на писменост.

През III в. преди новата ера войските на Картаген и Рим се опитват да нахлуят и да завземат контрола на Иберийския полуостров. Тогава е установено укрепено селище. Въпреки че картагенците завладяват голяма част от земята около Аликанте, римляните в крайна сметка властват дълго време над испанската територия. Маврите управляват южната и източната част на Испания до XI в. През 1246 г. градът е превзет от кастилския крал Алфонсо X, но бързо става част от Кралство Валенсия.

alicante-2

Замъкът „Санта Барбара

След смъртта на Франко Аликанте процъфтява като туристически град. Главната атракция е замъкът „Санта Барбара”, от който се открива гледка, спираща дъха. Паркът „Лерета” е разположен в подножието на планината Бенакантил, точно по пътя към замъка. Друго любимо място за отдих на туристите е Ел Палмерал.

В самия Аликанте трябва задължително да влезете в базиликата „Санта Мария”. Тя e построена през XIV в. на място, където преди това се е издигала главната джамия на града. Сградата е достроена в стил рококо и барок през XVIII в.

Главната катедрала (или както е известна – ко-катедрала) Свети Николай Бари се намира в сърцето на Стария град на Аликанте – ще я познаете по синия купол.

Музеят за изящни изкуства Гравина е следващата ви спирка в старата част на града – разположен е в някогашен дворец и пази богата колекция с творби на испански автори.

Едно от най-оживените места в Аликанте е Марината с десетки луксозни яхти и лодки, търговски центрове и кафенета.

 

Колаж:Чуждоземец

Източници:nasamnatam.combulgaros.ovh


Българи в Испания и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте самив Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимкаили видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 2804 - Today Page Visits: 2