Вижте как изглежда най-дългия тунел в света! Цели 57 километра!

Най-дългият тунел в света, построен в Швейцария, за да се улесни търговията между северната и южната част на Европа, днес бе отворен за движение, съобщиха швейцарските федерални железници, цитирани от АФП и ДПА. Тунелът „Готард“ (Gotthard Base Tunnel – GBT) между градовете Цюрих и Лугано е с дължина 57 км и пресича връх „Сейнт Готард“ в Алпите. „Коледа е!“, възкликна директорът на железниците Андреас Майер, цитиран от агенция АТС, след като първият влак с пътници пропътува разстоянието от Цюрих до Лугано. Влакът тръгна в 06:09 ч. местно време и пристигна в 08:17 ч.
Времето е съкратено с около 40 минути. На официална церемония през юни тунелът бе открит от президента на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман в присъствието на френския му колега Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Матео Ренци и австрийския канцлер Кристиан Керн, припомня АФП. Изграждането на съоръжението отне 17 години и струваше близо 11 милиарда евро. Той е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 милиарда швейцарски франка.
Новият коридор Рейн-Алпи свърза напряко Северно със Средиземно море, от пристанището в Ротердам до Гент. На ден през тунела ще минават около 260 товарни влака със скорост 100 км/ч и 65 пътнически влака, които ще могат да развиват до 200 км/ч. Следващите по дължина тунели в света са „Сейкан“ в Япония (53,9 км) и тунелът под Ламанша между Франция и Великобритания (50,5 км), посочва АФП.
Източник: Novini.bg

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *