Как Исландия се избави от пушещите и пиещите младежи

Учените в Исландия изяснили какви биохимични процеси предизвикват зависимост и за 20 години съкратили с няколко пъти броя на пушещите и пиещите младежи в страната. За това пише списание Mosaic Science.

Изборът на определен вид алкохол или наркотик зависи от това как организмът на човек привиква да се бори със стреса. До този извод стигнал Харви Милкмен, американски професор по психология, който сега преподава в университета в Рейкявик.

Различните вещества предизвикват биохимични процеси в мозъка, от които впоследствие става зависим организмът. Учените решили да открият занимания, които стимулират същите процеси в мозъка по естествен път.

‘Може да се намираме в зависимост не само от пушене и алкохол, но и от коли, пари и определена храна. Решихме да предложим на подрастващите нещо по-добро” – казва Милкмен. Обещали на учениците да бъдат включени в програма за безплатни мастер класове по всеки вид спорт или изкуство, които те искали да учат.

Учените предположили, че емоционалният ефект от такива занятия трябва да има същия ефект върху младежите като алкохола и цигарите. Допълнителните занимания три пъти седмично били специално финансирани от държавата.

На всеки тийнейджър било предложено да участва в програмата за три месеца, но мнозина продължили заниманията и след това.

“Танците, музика, рисуването или спорта също предизвикват биохимични процеси в мозъка, които позволяват по-добре да се справят със стреса” – отбелязват учените.

За да решат проблема с никотиновата и алкохолната зависимост сред младежите, властите трябвало да променят и закона.

В Исландия забранили рекламата на цигари и спиртни напитки, а освен това създали специални родителски организации, които заедно с училищата помагали на учениците да решат психологическите си проблеми.

“Странно е, че подобни методи до днес не се използват в другите страни” – отбелязват учените. В средата на 90-те исландските младежи били сред най-пиещите и пушещите в Европа.

Днес Исландия оглавява таблицата на европейските страни, в които тийнейджърите водят най-здравословен начин на живот. Страната успяла да съкрати броя на редовно пиещите младежи от 48% до 5%, на пушещите от 23% до 3%.

Източник:

webmiastoto

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *