Снощи бе извършен кървав опит за преврат в Турция. Военните превзеха административни сгради, както и държавната телевизия, по която пуснаха изявление, че са поели контрол над страната, за да „възстановят демокрацията“. Военни части блокираха мостовете над Босфора и обстрелваха с хеликоптери и самолети полицейските управления и парламента. Престрелки избухнаха в Анкара и Истанбул при които бяха убити десетки полицаи и военни, както и много цивилни. В twitter бяха разпространени кадри на военен хеликоптер стрелящ по хора на улицата, както и на протестиращи атакуващи танковете и на други, които ги аплодират. Ердоган призова по скайп привържениците си да излязат на улицата и да се сблъскат с военните. Полицията и службите влязоха в сблъсъци и престрелки с части на армията. Джамиите започнаха да призовават от мегафоните за джихад срещу превратаджиите. В крайна сметка полицията и службите овладяха опита за преврат. Десетки войници са били линучувани на улицата, някои са убити, стотици са арестувани.
Първите анализи на опита за преврат снощи се отнасят към кемалистката и про-американска традиция сред турските военни. Част от личностите спрягани за организатори са генерал от вътрешни войски Халиб Манди, както и Генерал Абдин Юнал, командвал армията на превратаджийте снощи.

Вероятна остава и версията за организирано от силите на Ердоган активно мероприятие. Някои анализатори твърдят, че действията снощи са били като от „Наръчник за инсцениране на военен преврат“:
– пращаш един генерал при няколко лейтенанти да им обещае министерски постове
– причакваш отрядите на лейтенантите със спецчасти там, където се канят да ударят
– чистиш генерала, за да няма свидетели
– излизаш герой, свършил работата на Абдул Хамид II

Снимки от линчуването на войници снощи и тази сутрин по улиците на Истанбул и Анкара.


Продължаваме да следим събитията.

Екип БезЛого
източник: bezlogo.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 897 - Today Page Visits: 1