Нови провокативни изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха чути на откриване на учебната година в град Ризе. Той поиска референдум за присъединяването на Солун, Кипър и островите в Егейско море към Турция, основавайки се на „някои историци“, според които тези райони са на границата на националния договор, пише „Български новини“, цитира ПИК.

„Турция е не само в Турция“, твърди държавникът и продължава: “ 79-те милиона граждани, носят отговорност по отношение на стотици милиони наши братя в географски области, с които имаме исторически и културни връзки. В този контекст, Ердоган говори за „Западна Тракия“. „Това е и задължение, и право на Турция, да се интересува от Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна и други“ ,заяви държавният глава.

Според него, през 1920 г. тогавашният турски парламент приема решение за „национален договор“, очертаващ сегашните граници и въз основа на това решение граничните райони на османската държава, следва да бъдат установени в съответствие с желанието, изразено чрез референдум на местните жители. Според Ердоган, критерият е афинитетът по отношение на религия и националност, и че правният статут на Западна Тракия трябва да бъде дефиниран от свободен референдум в региона.

Турският президент заяви, че някои историци смятат, че границите на националният договор включват също и Кипър, Алепо, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море. / SOSНовини


Българи в чужбина, публикувайте сами историята си в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

Facebook коментар
Total Page Visits: 1605 - Today Page Visits: 2