Проблемът на Европа не е ислямът, а брюкселските чиновници

Европа е вече само регионален играч, а замяна на на националните с наднационалните ценности беше грешка. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в румънския град Беиле Тушнад на летен семинар за унгарските малцинства. В словото си Виктор Орбан призна, че никога не бил токова обезкуражен, както след вчерашното нападение в Мюнхен, защото Германия се възприема като гарант на стабилността. “Последните 30-40 години ние възприемаме немците като гаранция за нашата демокрция. Но вие виждате какво стана вчера, преси няколко дни и в Ница. Това се приближава и към нас, но още по-сериозно е, че тази атака бе извършена именно при немците, в страна, която ние смятаме за опорна точка, и следователно и там няма 100-процентова гаранция“. Според унгарския премиер замяната на национални с наднационални ценности беше грешка. Той смята, че трябва да се откажем от “идеализацията на Европа”, а също от “фалшивата самооценка”, като например, че Евросъюзът е глобален играч, тъй като след Brexit той стана само „регионален играч“, който в най-добрия случай може да влияе върху събитията около себе си. “Европа загуби глобалната си роля и представлява регионален играч, който не може да защити своите граници и гражданите, да държи заедно своите хора”, посочи Орбан.

 

Европейският политически елит не издържа изпита, не може да постигне нито една цел. Когато се съберем в Братислава (следващата сеща на върха на ЕС – ред.)… трябва открито да се каже: трябва да се обсъди бъдещето на Европа, защото европейското политическо ръководство се провали на изпита”. По-нататък той изтъкна: „Нашият проблем не е в Мека, а в Брюгсел.

 

Пречката за нас не е ислямът, а брюкселските чиновници. Ние знаем как трябва да се отнасям към исляма, ако ни оставят на мира“. Според него икономическата криза е предизвикана от кризата на западните елити: „Последните 50-60 години побеждаваха и десни, и леви партии, но фактически всички политици идват от едно и също политическо котило, независимо дали са леви или десни, всички принадлежаха на една и съща школа. Тази криза на елитите доведе до криза на демокрацията“, посочи унгарският премиер.

 

Орбан призна, че нерядко е критикуван за своите мнения, а Унгария е станала „бялата врана“ в Европа, но последните събития подсказват, че тези мнения се потвърждават, каза той. Премиерът се спря и на конфрикта в Украйна. „Украйна е една от най-тежките политически проблеми и проблеми на съвестта за Европа. Ако погледнем резултатите от последните три години, изводът е трагичен. Страната загуби значителна част от територията и населението си, но не във война, а заради емиграцията на Запад. Няма и следа от стабилност“, изтъкна унгарският премиер, цзитиран от румънската агенция Аджерпрес.

 

Той посочи още, че качеството а живот в Украйна е паднало, а ръководителите на Европа не изпълниха дадените й обещания. „Ние не удържахме на думата си и това е проблем на нашата съвест“, подчерта още Виктор Орбан. По стара традиция той взе участие в работата на Летния университет и студентския лагер в Беиле Тушнад, организиран ог унгарския Фонда за малцинствата и действащият в Румъния Съвет на унгарската младеж. Те се провежда за 23-ти път, а тазгодишният им девиз е „Ние бяхме, сме и ще бъдем у дма си в Европа“. Междувременно представители на редица унгарски обществени организации и политически партии от карпатския регион подписаха в Беиле Тушнад съвместна декларация срещу налаганите от Брюксел мигрантски квоти и призоваха всяка страна-членка самостоятелно да решава миграционния проблем. /ТАСС/ БГНЕС

 

Източник: epicenter

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *