Обвинение е повдигнато на гражданин на Таджикистан за това, че подтикнал жена си към самоубийство. Според следствието, той твърди, че тя не била девственица, когато се омъжила за него, и потърсил друга жена.

Загиналата Раджаби Куршед, на 18 години, се е самоубила 40 дни след като сключила брак с 24-годишния Зафар Пиров, с когото не се познавала преди сватбата.

Преди това момичето преминало всички необходими изпитания, включително проверка на девствеността, но за жениха това се оказало недостатъчно и той настоял за две допълнителни проверки, след което сам инспектирал резултатите.

Семейството на починалата разказва, че на смъртния си одър нещастното момиче заявило, че през цялото време е било под силно напрежение, което не можело да понесе.

loading...

Пиров заявил, че сключвайки брак Раджаби му предала писмено разрешение да вземе втора жена, заради това, че не била девствена.

Съсипаната от скръб нейна майка потвърждава, че дъщеря й е станала жертва на клевети и насилие, и се е обърнала към президента, за да получи справедливост.

Самата тя е готова под клетва да потвърди, че дъщеря й никога не е имала романтични отношения с мъже. Тя допълнила, че дъщеря й напуснала училище, за да се грижи за братята си, които били инвалиди.

Ако се докаже, че действията на Зафар са подтикнали момичето към самоубийство, го грозят 8 години затвор. Тестът за девственост е традиционен в Таджикистан, където половите връзки се смятат за незаконни и аморални.

Преди сватбата и младоженецът и булката преминават през медицинско изследване, но момичетата трябва да минат и на тест за “чистота”.

Преди сватбата Зафар е получил свидетелство от лекар, че жена му по-рано не е правила секс. Въпреки последвалите още два теста той продължил да тормози момичето, като го карал да му признае всичко.

През 2014 г. в Таджикистан са регистрирани 600 съдебни дела, които се отнасят до спорове за девственост.

Източник: sosnovini.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 105 - Today Page Visits: 1
SHARE