След години на преговори, партиите в германското коалиционно правителство се договориха да забранят добива на шистов газ чрез метода хидравличен фракинг.
Въпреки забраната за неопределен срок, екоорганизации заявиха, че обхватът й не е достатъчен и се зарекоха да се борят срещу предложението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пробни сондажи ще бъдат позволени само с разрешението на съответната германска провинция.

Германската промишленост се опитва да остави “вратичка” за използване на метода, твърдейки, че благодарение на шистовия газ могат да бъдат намалени цените на енергията.

В страната обаче има силна съпротива срещу фракинга, като влиятелното “зелено” лоби предупреждава за опасностите за питейната вода.

Ако законопроектът бъде приет от парламента, Германия ще последва примера на Франция, където фракингът е забранен. Във Великобритания технологията е разрешена, но при спазване на строги предписания за безопасност и защита на околната среда.

Преди година оставаше малко германският парламент да гласува подобен закон, но опитът бе неуспешен заради разногласия между консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел и левите й коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Днес двете партии се договориха за безсрочна забрана. Все пак постигнатият компромисен законопроект предвижда през 2021 г. германският парламент да преоценидали решението е все още обосновано, посочи председателят на парламентарната група на ГСДП Томас Оперман.

Представители на ХДС потвърдиха постигането на компромис. Според екоорганизации обаче с определянето на дата за преразглеждане на забраната коалицията на практика се съгласява да разреши фракинга след пет години.

Засега не са известни повече подробности по споразумението. Текущото германско законодателство разрешава фракинга, но на практика няма издадени разрешителни за сондажи.

Да припомним, че България забрани добива на шистов газ чрез фракинг още през 2012г.
Facebook коментар
Total Page Visits: 1694 - Today Page Visits: 1