Това са хора! Фотограф и неговата съпруга засяват 2 милиона дървета за 20 години за да спасят гора

Според Организацията на Обединените нации за прехрана и земеделие 129 милиона хектара гори, площ, почти еквивалентна на Южна Африка, са загубени завинаги от Земята от 1990 г. насам. С около 15% от всички емисии на парникови газове, идващи от обезлесяването, и безброй видове растения и животни, които губят местообитанията си всеки ден, това са абсолютно унищожителни цифри за здравето на нашата планета и просто не може да бъде позволено да продължи. Екипът на “Поничка ТВ” иска да ви разкаже за семейство, което успява да възстанови опустошена гора. Резултатът е впечатляващ и ни показва, че с грижа и любов можем да си възвърнем изгубената природа.

 

Но какво да правим в лицето на такава масивна екологична касапница? Тя може да накара индивида да се чувства малък и безпомощен. Бразилският фотограф Себастиаго Салгадо и съпругата му Лелия Делуис Уаник Салгадо решават да покажат какво може да направи една малка група страстни, отдадени хора, като обърнат обезлесяването и започнат процеса на залесяване.

Защото всъщност Майката Природа е издръжлива душа, която винаги ще намери начин да се върне назад, при подходящи условия. Салгадо е известна фигура, която печели почти всяка голяма награда в фотожурналистиката и публикува повече от половин дузина книги. През 90-те години, изчерпани физически и емоционално след документирането на ужасяващото варварство на геноцида в Руанда, той се завръща в родния си район на Бразилия, който някога е бил покрит с буйни тропически гори. Бил шокиран и опустошен, когато открива, че районът вече е безплоден и лишен от дивата природа, но съпругата му Лелия вярва, че тя може да бъде възстановена в предишната си слава.

„Земята беше толкова болна, колкото и аз – всичко беше унищожено“, заяви Салгадо в „Гардиън“ през 2015 г. „Само около 0,5% от земята е била покрита с дървета. Тогава жена ми имаше страхотна идея да пресади тази гора. И когато започнахме да го правим, всички насекоми и птици и риби се върнаха и благодарение на това нарастване на дърветата, аз също се възродих – това беше най-важният момент. ”

Заедно двамата основават Instituto Terra, малка организация, която оттогава е засадила 4 милиона фиданки и е съживила гората. Има едно същество, което може да трансформира СО2 в кислород, това е дървото. Гората има нужда от местните дървета, за да може различните видове насекоми и животни да се върнат.

И така, след като внимателно се грижат и се гарантира, че всичко засадено е в земята, районът процъфтява забележително през следващите 20 години. Дивата природа се е върнала, където е имало смъртоносна тишина, сега има какофония от птичи и насекоми, бръмчащи наоколо.

Общо около 172 вида птици са се върнали, както и 33 вида бозайници, 293 вида растения, 15 вида влечуги и 15 вида земноводни, цяла екосистема възстановена от нулата.

Проектът вдъхновява милиони, като дава конкретен пример за положително екологично действие и показва колко бързо околната среда може да се възстанови с правилните нагласи.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *