Легендата за Клептуза – перлата на Родопите

Знаете ли защо най-големият карстов извор на Балканския полуостров се нарича Клептуза? Е, и аз доскоро не знаех и попитах за легендата, дала името на този уникален природен феномен в най-красивата част от планината на Орфей – Чепинското корито…

Това че над Клептуза се срещат 24-ия меридиан и 42-ия паралел – единствената пресечна точка на територията на страната прави загадката за извора и езерата още по-голяма и любопитна… Всеки, който е бил на това място е видял, че водата извира бистра като сълза и по никакъв начин не й влияят климатичните условия – температурата й остава постоянна и зиме, и лете – точно 8 градуса. Това са сълзите на най-личната местна девойка – Клепна, дала името на езерото. Ето какво гласи легендата за чистата любов, предавана и до днес на поколенията.

КлептузаМома Клепна била най-красивата и най-умната мома от рода на Узите. Клепна, като всяко младо момиче пазела в дълбока тайна любовта си с избраника на сърцето й. Любовта с момъка била изключително силна и взаимна. Двамата се срещали тайно в близката гора. Станало време родата на Клепна да я задомява, оказало се обаче, че волята на бащата и майката на младото момиче била различна от нейната. Семейството избрали зет да им стане богат големец от съседно село – богат, но безсърдечен със студена красота, безжизнени думи и мъртва душа.

Мома Клепна не могла да се примири с това да живее с някого без любов и избягала при любимия си, а той бил готов да я отведе надалеч. За да стигне до голямата си любов Клепна трябвало да прекоси сама гората. Докато момичето прекосявало непрогледния лес, оттам минавала орда поробители. След като видели колко е красива Клепна, въоръжените мъже я подгонили. Девойката бягала колкото сили има, но душманите я настигали. В този миг тя се помолила с всички сили на Бог като казвала на ум, че по-добре да я погълне земята, отколкото да попадне в ръцете на поробителите.

Молбата й била чута – земята под босите й нозе се разтворила и от момичето не останало и следа. След като Клепна изчезнала от погледа на своите преследвачи, от мястото, в което потънала бликнала вода, която удавила нападателите. И до днес водата продължава да тече, а езерото, което пълни се нарича Клептуза – на името на Клепна от рода Уза. Място, което и до днес носи своето очарование и магнетизъм.

Източник: delo.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *