Нападките срещу Исторически Парк – война между големите и малките хора

От няколко дни сме свидетели на една поредица от видеа от страна на създателя на Исторически Парк (ИП), който обсъжда статия на голяма медия и още няколко човека, които внушават, че този парк е пирамида, и че няма как да се получи. И ето отново сме в познатата ситуация. Нещо хубаво се случва, но веднага се намират едни хора, които да му намерят маната.

Ние от Чуждоземец от години следим всичко, което се случва с ИП* и няма как да не проследим този скандал заформил се точно преди откриването. Първо да си признаем влезнахме във филма, помислихме си, че външни сили се опитват да спънат този български проект. Какво се оказа, като се задълбочихме и разгледахме откъде идват атаките. Разгледахме профилите на хората, които пишат против ИП и с голяма изненада установихме, че тази група от хора сме ги срещали и преди. Те не за първи път са против български идеи и проекти. Тях можете да ги срещнете навсякъде под всяка хубава идея да обясняват как и защо няма да се получи. Защо, платени ли са те? Може би една част са платени, но основната част го правят абсолютно безплатно, те просто така виждат света, черно, критично до степен в която набързо могат да кажат, че това няма как да стане. Мисля, че всеки един от нас познава такъв типаж хора. Те често са наши приятели та дори роднини, те са винаги песимистично настроени относно нашите действия и винаги казват, че няма да успеем. Познато ли ви е?

Това е неизбежния сблъсък на хора от два кардинално различни свята. Едните имат вяра и са готови да се изправят срещу всеки и срещу всички, а другите отдавна са забравили какво е това да вярваш в себе си, и понеже не вярват в себе си, няма как да повярват и на другите, че нещо хубаво ще се случи. Първите хора са дейни, енергични и могат да се похвалят с много дела и идеи (Ивелин може да се похвали с няколко успешни фирми), а втората група много често се изживяват на интелектуалци и ето какво ми каза един от големите им почитатели, мога да кажа дори техен защитник;

“..не е до вяра, а до информираност, източници и анализ на информацията. “

Тоест всеки един проект за тях се създава на базата на дълбоки анализи и за някаква емоция или вяра не може да става дума. Те** са прагматици и често в спор използват сарказъм и ирония, за да ви убедят или по точната дума е победят.  Да победят, това е тяхната цел, да унищожат вичко което правите, да сринат мечтите ви, защото  само така няма как да ги изпреварите. Живота за тях е една надпревара, съперничеството, а не съпричастност и взаимопомощ. Те не биха са поколебали да използват всякакви методи.  Те изглеждат умни, пишат на пръв погледа смислено, успяват да те объркат, имат клуб от съмишленици. Същите като тях. Някога такива хора бяха вербувани от ДС да издават другите хора, днес подобни личности пишат за малки суми. Всъщност ако работодателите им знаеха не биха им плащали, защото да очернят някого те могат да го направят и за без пари. Анализират постоянно, дават акъл навсякъде и са сякаш модерни. Но ето какво казва един много богат българин за подобен тип анализи:

“Умен ли си, обмисляш прекалено много, стигаш до извода, че е невъзможно да станеш милионер, и затова не поемаш риск.”

Думи на Шефкет Чападжиев един от най-богатите българи в Америка, родом от Мадан.

Помислете колко щеше да е лесно да направиш инвестиция в днешно време. Четете такива будни анализатори и си инвестирате парите там където те ви кажат. Да ама не, света щеше да е много лесен и всички щяхме да сме богати. Така или иначе дадеш ли си парите някъде вече рискуваш и никакви анализи не могат да те спасят. По добре се опитайте да ги инвестирате в нещо смислено за обществото и в хора и проекти, в които вярвате. Само хора с пълна вяра и на пръв поглед огромни идеи остават в историята, като я променят.

Представете си делото на Левски, да накараш хора които са от 500 години роби да повярват, че могат да наддигнат глава, да се изправят и да победят една от най-силните империи на всички времена. Та територията на България в границите на Османската империя е била колкото една махала. Ако Левски беше започнал да анализира информацията до какъв ли извод щеше да стигне? Шанс за успех?

Всичко в този живот се постига с вяра, която е в основата на всяко едно действие.

“Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.”

Тези думи Левски не само ги е казал, но ги е и доказал, че само един човек въоръжен с вяра може да победи и най-големия противник. Не е трудно да се досетим, че човека който го е предал е бил от същата група хора, хора които не са вярвали, че ще се освободим, лишени от вяра, но не успяха да спрат делото му. И като говорим за Левски, да си припомним, че преди време една невзрачна личност го обиди уж индиректно в една своя лекция, и сякаш случайно този човек е част от кръга който днес се опитва да разруши ИП. Всеки може да потърси клипа в youtube и да си направи сам изводите.

С Исторически Парк положението е същото. Имаме един грандиозен проект, които ще изкара нашата унищожена история на яве. Да, ние имаме славна история, но Османската империя се е погрижила почти нищо да не е останало от нея. Които е ходил в чужбина знае за какво става дума. В западните държави, можеш да видиш къщи на 300-400 години дори на над 1000. Не само отделни сгради, а цели квартали запазени и непокътнати от времето. Замъци и имения, по които може лесно да се види каква е била архитектурата и как са мислили хората по онова време. Всички стари сгради днес по градовете ни са след освобождението, и имитират западните такива. В България все още можем да видим къщи на който пише 1914-1923 година, но нищо от славното ни минало. Повече по въпроса вижте във видеото:

Тоест имаме славна история, но само на книга. Как и по какъв начин чужденците ще разберат че сме били хора и че сме имали славна цивилизация. И че сме имали канализации и бани стотици години преди англичаните. И ето тук се появява Ивелин Михайлов от Горна Оряховица. Да може би звучи невероятно, един човек и то не от София има дързостта да направи нещо толкова грандиозно и мащабно. Да, в ограничените мозъци на много хора това няма как да стане, но човешката история е пълна с такива примери. Ако имаш вяра и не спираш да опитваш всичко е възможно. Ето какво казва Едисон по този въпрос:

„Не съм се провалил. Просто не съм опитал 10 000 пъти.” Томас Едисън

Разбира са, че на хора лишени от вяра всичко това им се вижда абсолютна безсмислица. Както казват те “..финансова схема за наивници”, само че тук имаме нещо повече от финансова “схема”. Това е проект, който много хора го разпознават като кауза, хората вярват в него, а когато много хора са обединени от една цел нищо не може да ги спре.

Ние от Чуждоземец, си купихме няколко книги от издателството на Ивелин, купихме си дърво, което ще бъде посадено в парка, купихме и златна карта. И всички тези пари сме ги дали не защото ще забогатеем от това, а защото вярваме в идеята и искаме да я подкрепим. Ако имахме повече пари и акционери бихме станали.

Как може да се провали проект в които участват хора, с парите си и то дори без желание за печалби?

Как ще се разтури нещо, в което стотици хора дават труда си почти безплатно, само и само този проект да го бъде?

На този клип се вижда как хората са доволни да работят в ИП. има и доброволци. Колко такива проекта има в България в момента, в който хората са щастливи?

Да има много хора, които са дали големи суми за пари, за проекта, но никъде не можем да прочетем опасения от тяхна страна, а само от хора които не са дали и стотинка. И най-важното говори се срещу нещо, което в по-голямата си част е готово. Най-трудното за един проект е набирането на екип и първоначалните средства, а тук и една пета от проекта е построен.  На 22 юни 2019г. е откриването!

Тук имаме не схема, а кауза и това обръща всичко. Ако тези хора които пишат се замислят малко ще достигнат до извода, че този проект е непобедим, просто защото е спечелил сърцата на хората. И дори нещо да се случи с Ивелин, той има огромен кръг от хора около него, които ще продължат делото му и проекта ще го бъде. Както е казал поета Вазов:

„Не се гаси туй, що не гасне.“ 

……………………………………………………………………………………………………………….

*ИП-Исторически Парк

**Те-в публикацията не са използвани имена, говорим за типаж хора

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *