Стоичков в топ 100 на най-великите във футбола

Христо Стоичков получи нова престижна оценка за наследството си във футбола и влезе в топ 100 на най-добрите играчи в историята.

Класацията направи английското списание “4-4-2”, като една от най-влиятелните футболни медии на планетата нарежда Камата под номер 89.

Англичаните изтъкват и аргументацията си защо българската легенда, носител на “Златна топка”, е в елитния списък.

“Един нападател-номад с изключителна непредвидимост на действията, основен играч в дрийм-тима на Йохан Кройф в “Барселона” от 90-те години – пише в анонса на списанието за Стоичков. – Спечели четири поредни титли на Испания и тази в Европа.

Импровизатор, с огнен нрав (ясно защо Кройф си го беше харесал), с директен дрибъл но и кошмарен навик да хваща вратарите неподготвени с някоя ракета отдалеч, когато никой не очакваше.

Показа невероятни игри и за националния отбор, особено на Световното първенство през 1994 г. Шестте му гола там заведоха България на полуфинал, а той стана реализатор №1.

Партньорството му с Ромарио в онзи отбор на “Барселона” беше мечта, а през сезон 1993-94 г. те вкараха общо 54 гола и влязоха в историята като един от най-славните нападателни дуети.”

Стоичков бе оценен в две още по-престижни класация за най-добри играчи в историята на футбола.

През 2004 г. ФИФА го нареди сред 125-те най-велики играчи в историята на играта, а две години по-късно Пеле го посочи в своите лично подбрани топ 100 за всички времена.

Списание “4-4-2” още не е разкрило пълния списък със стоте в класацията, като публикува в обратно броене имената (дотук – от 100 до 60).

След Стоичков са звезди като Георге Хаджи и Марио Кемпес.

Източник: Дир.БГ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *