УНИКАЛЕН ШАНС! Днес можете да видите оригиналното тефтерче на Васил Левски!

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отваря вратите си за всички, които искат да видят оригиналното тефтерче на най-великия българин – Апостола на свободата Васил Левски.

То се съхранява в трезор на БНБ и се вади изключително рядко. Показването му утре, неделя, в централното фоайе на библиотеката е по повод специалните събития, посветени на 180-годишнината от рождението на Апостола на 18 юли. От 9 до 14 ч днес достъпът до библиотеката и Тефтерчето ще е свободен. Хората ще имат възможност да се запознаят и с новата дигитална версия на бележника, съобщава „Стандарт“.

Акад. Антон Дончев пък ще представи книгата на Захарий Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му“, която наскоро издаде Фондация „Трейс за хората“. Всички посетители ще могат да разгледат и изложбата „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили“.

Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии. В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на библиотеката. След неколкомесечна обиколка в страната в Храма на книгата се завръща и пътуващата експозиция „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски“.

Източник: kakata.info

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *