Ваканцията на българиина: В Гърция – на море, но в България е най-добре!

Двама от трима българи, които ползват ваканция, се доверяват на българските курорти, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.

73 на сто от българите ходят на почивка в България, 7 на сто в Гърция, 4% в Турция и 3,5 на сто в Германия, показват цифрите на европейската статистика.

Българските курорти се избират заради цената, става ясно от анализа на данните за 2015 г., според който нощувката излиза средно 30 евро, а обичайният престой е 4 нощувки.

В Гърция цената на нощ излиза 47 евро, но и престоят е по-дълъг – средно 6 нощувки.

Статистическата агенция на ЕС съобщава, че българите, които избират Турция, плащат по-скъпо за почивката си – средно 57 евро на нощ, и че престоят е по-кратък – 5 нощувки. Най-изненадващи са данните за Германия, за където се твърди, че средният българин остава по 12 нощувки, като при това плаща по 35 евро на легло.

Данните за чужденците, които избират България като ваканционна дестинация, показват, че всеки 10-и курортист е германец, а румънците и руснаците са съответно 7 и 6 процента от задграничните гости. Основният курортист, купил почивка отвън, отново е българин – 37,6%. Любопитното е че пакетите, които се предлагат от чужбина и тези, които могат да се купят от България, са на еднаква цена на нощувката – 30 евро.

Подобни са навиците и у нашите съседи – Гърция и Румъния. 88% от гърците и 87% от румънците предпочитат да почиват у дома. 3 на сто от гърците летуват на албанското море срещу средна цена на нощувката от 19 евро и по 1,2% в Германия и в Кипър. При румънците трите най-популярни чужди дестинации са Италия (3,2 на сто за 38 евро на нощ), Испания (1,8% за 31 евро) и Гърция, избирана от 1,7 на сто от румънците срещу 71 евро на нощ.

Най-честият чуждестранен турист в Румъния идва от Азия, следвани от Германия и Италия, докато в Гърция почиват най-много британци, германци и руснаци. Те обаче плащат по 71 евро на нощ в южната ни съседка.

Иначе, в ЕС много повече хора могат да си позволят почивка в чужбина – 58,3% избират друга европейска държава. Като средната нощувка е 53 евро, а престоят – седмица. Трите най-предпочитани дестинации са Испания, Италия и Франция. От тях най-скъпа е Италия с цена на леглото на вечер средно 99 евро, следвана от Испания – 89 евро и Франция -73. Въпреки цената средната продължителност на ваканцията в Испания е 9 нощувки.
Източник: Днес.БГ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *