Повод за гордост! Марката Булгари е създадена от грък с български произход

Булгари (BVLGARI) е една от най-старите италиански бижутерни къщи датираща чак от 1884 година. Компанията е открита от Сотирио Вулгарис , който е гръцки имигрант в Италия. Думата „Булгари” е фонетичната версия на името на Вулгарис. Също така на инталиански думата “bulgari” означава “българин”.BULGARI_STORE_HISTORIC

 

Според някои източници, също така се е вярвало че името всъщност принадлежи на древно българско семейство бижутери, които са развивали своята дейност в Гърция между 15-ти и 18-ти век. Буквата „В” в името на компанията е опит на марката да засили корените на гръцката култура в репутацията на компанията. Името му като нищо може да бъде „преведено” на родния ни език като Сотир Българина.

Сотирио се премества в Рим през 1880 с 18 цента в джоба си, притежаващ невероятно умение да работи ценни метали. След като работи на няколко места, Сотирио отваря собствен магазин през 1884. Той полага в основите на стила Булгари елементи от древните римляни и гърци и отваря няколко магазина на най-различни места в Италия. Неговите синове Константино (1889-1973) и Григорио (1890-1966) са били активно включени в бизнеса и са работили в компанията през целият  си живот. Днес представител на четвърто поколение е Франческо Трапани, който е менаджер на компанията.

Една от най-забележителните истории на фамилията Булгари е, че Константино Булгари и съпругата му, Лора Булгари, са скрили три еврейки в техният собствен дом в Рим повреме на Втората Световна Война. Еврейките се вярва, че са почукали на тяхната врата по време на нападението върху Ромското гето през 1943. Това не само показва почтенноста и посветеноста на фамилията Булгари към техните клиенти и колеги много, от които са били евреи, но показва и тяхната хуманност и кураж през тежкото време на властта на Мусолини.

Отнело е четири поколения на тежка и креативна работа да доведе Булгари до 230 места за търговия на дребно по целия свят. Днес Булгари продуцира линия от дамски чанти, часовници, парфюми, хотели и разбира се луксозни слънчеви очила. С голям брой адвокати на бранда днес, имало е и ранни фенове на бранда като Елизабет Тейлър, на която приятелите се шегували, че единствената дума която тя знае на италиянски е „Булгари”. На  125 годишнината от създаването на компанията, цял раздел от изложбата е бил посветен на притежанията на Елизабет Тейлър. Между тях и струващ 20 милиона пръстен, който  й е и даден от Ричард Бъртън.

Стилът на Булгари е много лесно разпознаваем от древните елементи на римски, гръцки, италиянски ренесанс и по-късно парижки и Арт Деко стилове. Булгари остава верен на корените си и произвежда бижута в компактни кръгли форми, които са щедро украсени със скъпоценни камъни в най-различни цветове и комбинации.

Тяхните слънчеви очила са измежду най-евтините от известните марки. Може да ги различите по високото качество, декорирани с камъни и логота в кръгова форма и измежду други марки, е най-близкото до бижу. Ако имате диамантена огърлица, платинени обеци, красиви пърстени и часовници и нямате все още слънчеви очила Булгари, вашата колекция от бижута не е завършена.

Елизабет Тейлър с бижута във формата на серпентини

Elizabeth-Taylor-as-Cleopatra_2-1

Магазина на Булгари в РИМ днес

bulgari-lead2

(Visited 193 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *