Българи в САЩ. Бозата – най-продаваната стока в новия “Малинчо” във Вегас

Бозата е най-продаваната стока в първите дни след откриването на новия магазин на “Малинчо” в Лас Вегас. От началото на седмицата нашите сънародници там имат възможност да си купят любимите български вкуснотии и стоки, на които от години се радват сънародниците им в Чикаго, Атланта, Финикс и Атлантик сити. “Вегас е малкото Чикаго”, казва собственикът на веригата и онлайн магазин Калин Пенчев. Освен българските храни в следващите седмици новият обект на “Малинчо” ще предлага и алкохол, след като се получат нужните разрешения и лицензи. Магазинът се намира близо до “BG Bistro” – популярното българско заведение в града на греха. Точният адрес е 6105 W Tropicana Ave, Las Vegas, NV 89103.

Там ще е единственото място в региона, където ще може да се купят българско сирене и кашкавал на килограм, около 30 родни салама, луканки и филета, сладки изделия и още изненади – общо над 1000 български продукта. “Има всичко, което и в Чикаго”, обещава Пенчев, който лично наблюдава нареждането на новия магазин. Богатият избор ще се допълва още от немски, румънски и руски стоки, които по традиция може да намерите в големите супермаркети в България.

Това е част от стратегията на компанията да разширява присъствието си с магазини в райони на САЩ с големи български общности. “След година ще разберем къде сме”, коментира Пенчев, но следващата му голяма стъпка ще бъде Ню Йорк – близо до мястото, където стартира компанията – Атлантик сити, Ню Джърси.

Въпреки че през последните месеци цените на хранителните стоки в САЩ поевтиняват, Калин Пенчев казва, че вижда растеж в продажбите на български стоки. И не е притеснен от покупката на Whole foods от интернет гиганта Amazon. “Етническият пазар е ниша, не е пазарът на Amazon или Kroger, защото е малък. А по-ниските цени са добре дошли, защото хората могат да пазаруват повече”, смята Пенчев.

Пенчев каза, че през последните години магазините от веригата показват по-голям растеж от онлайн търговията в сайта, с който стартира бизнесът му през 2001 година. “В магазините имаме много случайни клиенти. Онлайн има голяма конкуренция и нямаш такъв контрол – там не може да влияеш на клиента, както когато влезе в магазина. Онлайн затваряш страницата и не може по никакъв начин да ги накараш да купят. Но когато един клиент влезе в магазина, много по-лесно купува – има промоции, вижда и пипа стоката”, обясня триковете на ритейл бизнеса Пенчев.

И ако сега закачливото име на компанията е станало синоним на българските стоки в САЩ, началото съвсем не било лесно. Бизнесът му стартира с контейнер бяло саламурено сирене, купено с пари назаем. Оказва се, че стоката е затворена в некачествени тенекии и 105 от тях са се пробили от солената саламура. „Една нощ ми звъни синът ми: „Майко, казвай как да направя саламура”, разказва Йорданка Пенчева – майката на Калин. “Аз съм завършила хранително-вкусовия институт в Пловдив, но специалността ми е месо. Дадох му телефона на моя приятелка, завършила млечни продукти. Тя му казала рецептата и той забъркал саламура, после препакетирал сиренето – 20 тона!”

54 000 долара струвал първият контейнер. Очертавала се абсолютна загуба и семейството в България мислело, че след фиаското Калин ще се откаже. Точно обратното – тогава открил, че може да пласира стоката чрез куриерски пратки и заявки по интернет. Продал цялото количество сирене. Така започва и онлайн търговията на сайта, а години по-късно идват и магазините, които вече са 5.

Източник: BG-VOICE

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *