Българката Ружа Игнатова, създала най-бързо развиващата се криптовалута в света OneCoin

Многобройни са случаите, в които българи са имали иновативен поглед, интересна идея и методично прилагане, благодарение на което са направили нещо, с което са се откроили в световен мащаб. Интересен пример за това е Ружа Игнатова. Тя е визионер и основател на фирма, чиято цел е да предлага иновативен подход за извършване на инвестиции и сделки по по-бърз, по-сигурен и по-удобен за клиентите начин.

Но нека първо разберем коя е тя.

Д-р Ружа Игнатова е родена в България, но на 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Преди да се завърне в родината си и да започне кариера и бизнес начинания, Игнатова завършва магистратура по „Икономика“ и „Право“ в университета в Констанц и защитава докторантура по „Право“ в Оксфорд. Д-р Игнатова е бивш съдружник с McKinsey & Company, работи по проекти в рамките на корпоративното банкиране, с частен капитал, управление на активи, операции за управление на риска и ликвиден риск. Докато работи за McKinsey & Company сред клиентите й вече има големи имена като Sberbank, UniCredit, Allianz и Raiffeisen Bank. Преди това тя е била изпълнителен директор и главен финансов директор на една от най-големите фондове за управление на активи в България – CSIF, с активи от 250 милиона евро под управление. През 2015г. редом до президента на България Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски Ружа Игнатова представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути по време на събитието Fourth EU-Southeast Europe Summit, организирано от списание The Economist. През месец май д-р Игнатова е лице на корицата на Forbes като част от маркетингова програма на списанието, наречена BrandVoice.

Д-р Ружа Игнатова на събитието Fourth Southeast Europe Summit, организирано от списание The Economist
Д-р Ружа Игнатова на събитието Fourth Southeast Europe Summit, организирано от списание The Economist

Ружа Игнатова и криптовалутите

Страстта и призванието на д-р Ружа са в областта на финансите и скоро тя става топ експерт по криптовалутите. Отначало работи като консултант в две различни фирми за криптовалути, което й позволява да разбере в дълбочина техния механизъм и да овладее стратегията за тяхното управление. На база на получения опит, д-р Ружа разработва концепцията на OneCoin и решава да създаде своя криптовалута и компания, която предлага повече възможности за инвеститори и търговци, като по свои думи, изчиства много от несъвършенствата, съществуващи при други криптовалути. Чрез OneCoin тя иска да предостави една глобална валута, която да бъде полезна на хората от цял свят. Главната цел на Д-р Ружа е да отвори света на OneCoin за масовото потребление, като разяснява същността на криптовалутата и научава потребителите да я копаят в серия от семинари в т.нар. One Academy.

Но какво точно представлява OneCoin?

Първата криптовалута в света, Bitcoin, е създадена през 2008 г. и към днешна дата е официално приета в редица страни. OneCoin е виртуална валута от по-ново поколение, базирана на криптографията и създадена чрез процес, наречен „добив“ или „копаене“ (от англ. mining). Подобно на серийния номер на сметката на хартиен носител, всяка цифрова монета е уникална.

За разлика от парите, издадени от правителствата, монетите OneCoin имат краен брой, което според компанията гарантира, че те не могат да бъдат засегнати от инфлация и е невъзможно да бъдат фалшифицирани. Тъй като криптовалутите не са обвързани с конкретна страна или централна банка, стойността на монетата зависи от фактори като използваемост, търсене и предлагане.

Когато се присъединят към OneCoin, потребителите стават част от глобалната мрежа на милиони OneCoin „миньори“, които са в състояние да избират между различни начини за използване на техните монети OneCoin. Могат да копаят монети и да се възползват от тяхната стойност. Те също така са  в състояние да извършват плащания и прехвърляне на пари към и от почти всяка част на света.

Колко е сигурно?

Системата за сигурност на OneCoin е наречена Blockchain. Компанията твърди, че системата поставя нов стандарт за индустрията чрез съхраняване KYC информация на всяка минута и е съобразена с нуждите на клиенти и търговци. Системата Blockchain се основава на протоколи, които удостоверяват, валидират и съхраняват информация в последователни, непрекъснати записи, които правят употребата по-безопасна чрез премахване на евентуални опити за измама, дублиране и фалшификация.

OneCoin от създаването си до днес

До юни 2016 г. на пазара OneCoin достига 4,41 милиарда и с тази сума тя става втората по големина криптовалута след пионера в областта Bitcoin. В момента има 120 милиарда монети като краен брой и стойността им варира в зависимост от тяхната използваемост, търсене и предлагане. В интервю за вестник Капитал се казва, че от септември 2015 насам са изкопани 300 милиона монети, като по това време цената на една монета е 2,00 евро, с тенденция постоянно да се увеличава.

Ружа Игнатова е Бизнесдама на годината 2014 в националния конкурс, организиран от лорд Евгени Минчев
Ружа Игнатова е Бизнесдама на годината 2014 в националния конкурс, организиран от лорд Евгени Минчев

Българи в Англия, българи в Германия, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *