От фермата искам да дойда в Лондон…

Често получавам обаждания, започващи с това изречение. Няма лошо да искате, но..

Нека разгледаме и обмислим заедно масовия случай: Българин/българка иска да започне да бори капитализма по-успешно след работа във фермата като се присъедини към групата на Българите в Лондон и се премести да живее в Лондон.

Нито капитализмът е това, което беше, нито вече Лондон е това, което беше преди.

В началото нека отбележа, че съветвам всеки, който напуска фермата да си получи от работодателя P45 за напускането, Това е документ, който ви е необходим да удостоверите, че сте работил като емплойед. И евентуално да опитаме да Ви върнем такси.

Ако просто идвате или искате да дойдете в Лондон без да имате приятели и познати, които да ви помогнат за квартира и работа смятам, че без подготовка идването на всеки след фермата в Лондоне авантюра, граничеща с безрасъдство.

Защо?

Защото в Лондон, както стана ясно и от семинара на Българския бизнес клуб онзи ден, Българите в Лондон имаме проблеми основно с тези неща- намиране на квартира, намиране на работа, вадене надокументи за работа, взаимоотношения с наематели и даващите квартира. Ако в този момент нямате подкрепа от познати хора, финансите ви може бързо да катастрофират.

Намирането на квартира може да бъде приключение без особено щастлив край, но може и да успеете да намерите добра стая на добро място на добра цена, 3 в 1. Цената на единична стая вече гони и стига 100 лири. Обявите за стаи при българи са основно по българските сайтове в Лондон.

Намирането на работа без подкрепата на ваши познати би било трудно, но не невъзможно.

Разходите за транспорт и телефон, които трябва да правите в Лондон ще са многократно по-големи от подобни разходи по време на работата ви във фермата. Лудницата в големия град-също. Големината на града и гигантските разстояния и времето, което ви трябва да стигнете от точка А до точка В в Лондон-също.

За да работите законно и легално ще ползвате документите, които сте имали във фермата, но ако нямате UTR-ще трябва да го вадите. Ако ви искат за работа-може да се наложи и да регистрирате LTD. Company. или да започнете работа като емплойед.

Не забравяйте да си смените адреса в Данъчната служба, за да може да получавате цялата си кореспонденция с тях на новия ви адрес.

За новите ви взаимоотношения с наемодатели и наематели-може спокойно да се напише приказка без край, или филмов сериал със 3456 серии. Животът със световно неизвестни ви хора под един покрив в Лондон може да бъде доста колоритен и неописуем. Или уникално весел и разнобразен-всеки с късмета си.

Успех на всички при преместването от фермата в Лондон.

инж. Струмен Паунов

Източник: londonbg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *