Защо английските мивки са по-различни от нашите?

Британските мивки наистина имат такава особеност и за нея има няколко обяснения. Нито едно от тях не е особено практично от днешна гледна точка. За да ги изясним ще трябва да се върнем назад във времената, когато домовете са нямали мивки. А това не е чак толкова отдавна, като се замислим.

Как е ставало миенето някога? С кана с вода и легенче, метално. Каната е затоплена, но понеже не е ясно точно колко топла вода ще ти трябва, имаш и студена кана. Изливаш водата в легенчето, после разреждаш до необходимата температура. Знаете как става работата. След това се бръснете, миете си ушите, лактите, краката. Обикновено всичко това наведнъж, в избрана от вас последователност. После водата се изхвърля през прозореца. Това е съвсем естествена хигиенна практика, подобна на нощното гърне. Ето как, преди да има мивка, е имало две кани и легенче.

Обаче технологиите се развиват, водоснабдяването и канализацията също. И ето че в домовете започват лека-полека да се появяват мивки. Те са с по едно кранче студена вода. Централно топла вода няма все още. ТЕЦ малко по-късно. Малко като на село е. Говорим за началото на XІX век. Водоснабдяването по домовете е от горе-долу началото на 1800-та година. Обаче не минава чак толкова много време и хората започват да си греят вода в котелно помещение или в големи бойлери в самите си къщи.

Тръбите на тази вода достигат също до мивката, тя обикновено не е в множествено число в един дом. Не че сега не може да се разминеш от мивки у дома, но някога е била само една. И ето ви два крана – един за топла, един за студена. През 1880 година е измислен смесителният кран или както ние му викаме смесителната батерия, защото ни зарежда с прекрасни емоции. Измислил я е англичанин, ама в Канада.
Защо, след като от 1880 година имаме смесителен кран за топла и студена вода, вече канализацията е налице и има бойлери, в Англия до ден днешен се мъчат с тази практика? Защото миенето там не е предназначено да става с течаща вода. Вие ще кажете: Аха, да пестят водата, защото е ценна. Не толкова да я пестят, колкото да се предпазват. Всичко това е уредено в един закон за водата, пълен с какви ли не разпоредби. Според него системата с топлата вода крие рискове от заразяване и не бива да се смесва със студена. Говорим за края на XІX век. Днес такива рискове отдавна няма, обаче англичаните не са хора, които ще си променят един хубав традиционен закон току-така, само защото са измислени ПВЦ тръбите и смесителната батерия. Щом някога Британският парламент е гласувал подобен акт, значи така трябва да бъде.

Ето как от чисто юридически традиционализъм и известно имперско твърдоглавие те продължават да се мъчат с миенето, понеже няма нищо по-неудобно от това да ти тече ледена и гореща вода по две различни кранчета. Но законът си е закон. Така го разбират в Англия. Ето ви истинската причина да имат мивка с две кранчета. Просто хората си обичат законите.
Автор: Драгомир Симеонов

Източник: Актуално

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “Защо английските мивки са по-различни от нашите?

  1. Защото все още има хора да им наемат къщите за много пари и без никакъв лукс!
    Ходете вижда те как живеят 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *