Сега е времето да си го правите: Чай от глухарче рецепти, които решават мнoгo проблеми

Защо трябва да пием чай от глухарче вечерно време?

Чай от глухарче помага да се избегне увеличаване на нивото на захарта в нощните часове в кръвта и укрепва имунната система.
Не всеки един от нас знае, че чаят от глухарче има лечебни свойства. За повечето хора, глухарчето е плевел, който може да залее цялото пространство в градината, включително никне и по тротоари.

То наистина оцелява в трудни условия.

Наистина, глухарчето е лечебно растение, чиито ползи са наистина невероятни. В този случай, то е лесно достъпно за всеки един от нас.

Ако сте фен на естествени средства, най-вероятно ще искате да разберете повече за него.

1. Този чай е полезен за здравето на черния дроб и бъбреците
Когато спим, не всички органи си почиват. Така че, по време на сън започва да работи активно нашият черен дроб. Веднага след като заспим, тялото започва основните процеси за пречистване на тялото.

Преди сън спазвайте тези правила:

Избягвайте тежки и късни вечери!
Яжте по-малко мазни храни преди сън!
Чаят от глухарче има диуретични свойства. Той ефективно премахва излишната сол и течности, заедно с урината.

2. Намалява нивата на кръвната захар през нощта

Като правило, няколко часа след хранене нивото на кръвната захар на човек е стабилизирана. Но при някои хора, особено при пациенти с диабет, количеството на глюкозата в кръвта през нощта може да се увеличи.
Чаят от глухарче ще ви позволи да се избегне вдигане на кръвната захар докато спим.

3. Идеален е този чай при възпалителни процеси

Защо трябва да пием чай от глухарче вечер преди сън?

Глухарчето съдържа мастни киселини, антиоксиданти (например, бета каротин), витамин С, калий, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и витамин D.

Благодарение на този невероятен коктейл от хранителни вещества, тялото ни по-лесно се справя с възпалителни процеси, които съпътстват заболявания като артроза и артрит.

4. Помага да се справим със запека

Като правило, хората сутрин редовно ходят по голяма нужда в тоалетната, но ако сте със запек – това е лошо.

За да си помогнете – ползвайте естествени средства, които стимулират перисталтиката през нощта. Едно от тях е чай от глухарче.
Глухарчето е богат източник на диетични фибри, които са важни за храносмилателната система.
В допълнение глухарчето успокоява болката в стомаха и предотвратява образуването на газове.

5. Укрепва имунната система, докато спим
Според резултатите от много изследвания глухарчето е в състояние да засили имунната система на човека. Това обяснява неговия горчив вкус.

Глухарчето почиства не само тялото, но също така съдържа големи количества витамини, минерали и други хранителни вещества. Това позволява ефективно почистване на тялото от токсини. В резултат – защитните сили на организма се увеличават и нашата имунна система става по-силна.

Глухарчето е изключително ефикасно при бъбречнокаменна болест, както и при възпаление на жлъчния мехур. Билката е ефикасна и при пролетна умора, гнойни циреи и др. Извлек от глухарче можете да си направите много лесно – с помощта на две супени лъжици ситно накълцани корени и листа от билката.

Сложете ги да се накиснат в половин литър студена вода и след 5 до 8 часа извлекът е готов. Приемайте по една кафена чаша преди храна. Ако страдате от болезнени и кървящи хемороиди, можете да си приготвите отвара от следните билки:

– по 100 г стръкове от водно пипериче и овчарска торбичка. Към тях добавете 60 г корени от кисел трън, 50 г клонки от бял имел, по 30 г корени от глухарче и дилянка, кори от зърнастец, стръкове от бял равнец, борови връхчета и цветове от роза.

Смесете билките и ги разбъркайте. В подходящ съд сложете 600 мл вода да заври на котлона. След това изсипете 2 с.л. от сместа във водата и варете една минута.

Отдръпнете от котлона и оставете сместа да кисне един час, след което можете да прецедите. Пийте от отварата шест пъти на ден по 80 мл. Пие се четвърт час преди храна и половин час след.

При хроничен простатит ефикасна е следната рецепта :

– Смесвате по 100 г кора от леска и стръкове от златна пръчица, по 50 г корен от глухарче, бял оман и гръмотрън, листа от мечо грозде и шишарки от хмел.

Слагате 2 с.л. от билките в 600 мл вряща вода и варите 3 минути, после оставяте сместа да се кисне половин час. Прецеждате и пиете по същия начин, както отварата за кървящите хемороиди.

Ако страдате от бъбречнокаменна болест , направете следната отвара, за да почувствате облекчение:

– Смесете 20 г корени от сладък корен и по 50 г корен от глухарче, плодове от анасон и магданоз, стръкове от изсипливче. Загрейте на котлона литър вода и след като заври, изсипете в нея 2 с.л. от билковата смес.

Отдръпнете от котлона и оставете запарката половин час, след което прецедете. Сместа се изпива на малки глътки и бавно, задължително сутрин на гладно. Хубаво е да правите тази процедура няколко дни.

Източник: berbim

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *