Внимание! Това лекарство предизвиква инфаркт, а вие го употребявате доста често и дори не знаете

Колкото повече доказателства излизат за вредата и опасността от някои лекарства, толкоз по-масирана и агресивна става рекламата на повечето от тях в средствата за масова информация Днес публикуваме справка за опасностите от най разпространените, популярни и най-често приемани лекарствени препарати.

Двама специалисти в областта на клиничната фармакология от Великобритания и Канада призовават разпространеното обезболяващо лекарство диклофенак – аналгетик от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, да бъде иззето от аптечната мрежа.

В своя разработка, публикувана във влиятелно медицинско списание, Патриция Мак Гетиен от Великобритания и Дейвид Хенри от Канада, са доказали още през 2006 г., че продължителният прием на диклофенак повишава с 40 на сто риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Извършеният от авторите анализ показва, че диклофенакът продължава да е най-често предписваният противовъзпалителен нестероиден препарат в 15 страни от света. Освен това присъства в националния списък от лекарствени средства от първа необходимост в още 74 страни.

При това диклофенакът се приема с еднаква честота както в най-развитите страни, така и в по-изостаналите. Резултатите от изследванията доказват, че информацията за рисковете, свързани с диклофенака, така и не е стигнала до практикуващите клиницисти. Такъв извод правят Мак Гетиен и Хенки. „Имайки предвид съществуването на по-безопасни алтернативи, диклофенакът е необходимо да бъде изключен от националните списъци на жизненоважни препарати.

Освен това има достатъчно основания това лекарство да бъде изтеглено от световните фармацевтични пазари”, смятат медиците.

Между другото, в интервю за в. „Дейли телеграф” представител на британския лекарствен регулатор отбелязва, че за повечето пациенти обезболяващият ефект от диклофенака превишава риска от странични ефекти. Според него е необходимо да се препоръча този препарат да се приема на кратки курсове и в максимално ниски дози. Обезболяващите са опасни за сърцето Дори краткият прием на най-популярните обезболяващи препарати е опасност за хората, прекарали инфаркт.

Изследователи от Копенхагенския университет в Дания решили да проверят и изяснят как влияе приемът на обезболяващи препарати, отнасящи се към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, върху здравето на сърдечно-съдовата система при пациенти, които преди са имали сърдечни пристъпи.

В изследването участват около 83 500 пациента, прекарали инфаркт на миокарда на средна възраст 68 години. На 43 на сто от тях лекарите предписват нестероидни противовъзпалителни препарати, най-често ибупрофен или диклофенак.

Както се изяснява в хода на изследването, всички нестероидни противовъзпалителни препарати повишават вероятността от смърт. Пациентите, приемащи такива лекарства в продължение на една седмица, започват да умират по-често от онези болни, които не се лекували с тях.

Ако пациенти, прекарали сърдечен пристъп, приемат такива препарати три месеца, броят на повторните инфаркти при тях нараства с 55%. А най-опасен се оказва пак диклофенакът, приемът на който е свързан с трикратно увеличаване на риска от смърт.

„Нашето изследване показа, че терапията с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати не може да се счита за безопасна”, отбелязва ръководителят на екипа д-р Анна-Мария Олсън.

Въпреки, че проучването има наблюдателен характер и учените не успяват да съберат достатъчно данни, специалистите подчертават, че ползването на нестероидни противовъзпалителни препарати е необходимо да се сведе до минимум, когато става дума за болни, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

За това изследване се съобщава и в медицинското списание „Кръвообращение”, издавано от Американската асоциация на сърцето.

Вреден ли е аналгинът?

Много хора и до ден-днешен се спасяват от главоболие, злоупотребявайки с това най-популярно лекарствено средство. Въпреки, че преди време е доказана вредата от него. Лекарите отдавна твърдят, че са категорично против таблетките аналгин.

А основната причина дори не е в това, че натоварвате и разболявате черния си дроб. Лошото в случая е, че аналгинът е като наркотик. Заболи ви глава, вземате таблетка и болката отстъпва. Следващият път пак с аналгин снемате болката. Но след два-три часа болката се връща отново. А това вече е типичен симптом на състояние, предизвикано от прекаляване с лекарства. Това е сигнал, че организмът ви вече не може без аналгетик.

И ако редовно, всекидневно, изпивате по 3-4 таблетки аналгин, можете да се причислите към групата на аналгиновите наркомани.

Между другото! Преди време лекарите са сваляли температурата с аналгин в съчетание с амидопирин. В днешно време тази смес се смята за „отрова в кръвта”, тъй като веществата от тези лекарства, дори приети поотделно, убиват левкоцитите.

Не по-малко опасен е цитрамонт. Той вреди в много голяма степен на кръвта, но все още има хора, които го ползват. Много цивилизовани страни отдавна са се отказали от лечение с тези лекарства.

Отдавна има алтернатива на тези вредни препарати. А можете да се възползвате и от народните методи за лечение. Но без да прекалявате, винаги се консултирайте с лекар.

СЗО обяви парацетамола за безопасен.

Световната здравна организация определя парацетамола като най-безопасния аналгетик.

Но въпреки това при постоянен прием или предозировка този препарат предизвиква странични ефекти, в частност оказва нефротоксично и хепатотоксично действие. Хепатотоксичността на парецатемола е най-разпространената причина за остра бъбречна недостатъчност в САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Предозировката с парацетамол води пациентите в токсикологичните центрове на САЩ много по-често, отколкото прекаления прием на всяко друго фармакологично вещество. От няколко години в САЩ се водят изследвания на усложненията, предизвикани от парацетамола.

Поводът са зачестилите случаи на увреждане на черния дроб, предизвикани от предозиране на това лекарство. Според официални данни употребата на парацетамол е най-разпространената в САЩ причина за възникване на чернодробни увреждания. Всяка година там с такава диагноза при лекарите попадат средно 56 хиляди човека, като около 458 случая от тях завършват фатално.

Еднократният прием на парацетамол в количества над 10 грама за възрастни и над 140 мг за деца води до отравяне, съпроводено с тежки поражения за черния дроб. Подобна картина се наблюдава и ако приемате парацетамол наред с алкохола.

Апропо! Има данни също така, че продължителният прием на повече от една таблетка на ден парацетамол увеличава двойно риска от развитие на тежка нефропатия, водеща до терминална бъбречна недостатъност. И най-лошото е, че в началото може и да няма признаци на токсичност от парацетамола, но в същото време да се стигне до бъбречна недостатъчност и смърт до няколко години.

Източник: novini980.eu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *