Съвети за всеки ден и дълъг живот: спазвайте ги и дръжте деменцията, инфаркта и язвата далеч от вас

Вероятно всеки би искал да бъде здрав и да живее до сто години. Но има толкова много видими и невидими заплахи в нашия живот, че понякога е доста трудно да направим това реалност.

Ако следите внимателно здравето си, ще са ви необходими съветите, дадени по-долу. Те ще ви помогнат да останете здрави и да живеете дълъг и щастлив живот!

Как да живеем до 100 години

1. Обърнете вестника наопаки

Четете с главата надолу – това не е шега! Четейки наопаки, излагате мозъка си на малко напрежение, което му помагат да поправи разрушените клетки. Също така можете да пишете с необичайна ръка за вас, да слушате музика, която е неприятна за вас, да овладеете нов език или способност, която преди ви се е струвала трудна или излишна за вас.

2. Яжте плодове и зеленчуци с червен цвят

Малко хора знаят, че сладката червена чушка съдържа повече витамин С от зелената или оранжевата чушка. Цвеклото е богато на нитрати, които разширяват кръвоносните съдове, а топлинно обработените домати са източник на ликопен, който предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания.

3. Тичайте!

Тичането намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с до 30%. Вместо да бягате, можете да карате велосипед или да ходите пеша с бърз ход.

4. Внимавайте, когато използвате обществена тоалетна

След всяко посещение в обществената тоалетна, трябва внимателно да си измиете ръцете, за да се отървете от бактериите, които могат не само да причинят сериозни заболявания, но и да отслабят имунитета ви.

5. Яжте банани

Този плод понижава кръвното налягане. Калият в него помага да се противодейства на вредните ефекти от излишната сол в храната.

6. Правете редовно най-лесното упражнение на света – клек

Това просто упражнение спомага за укрепването на мускулите, които в бъдеще, особено при възрастните, ще помогнат да се предотврати обездвижването.

7. Пийте чай!

Чаят намалява нивата на стрес хормоните в кръвта и повишава шансовете за оцеляване в случай на инфаркт с 28 на сто, тъй като в съставя му има много антиоксиданти, които укрепват кръвоносните съдове.

8. Лягайте си един час по-рано

Отидете в леглото един час по-рано. Сънят, който е само с един час по-дълъг помага да се намали и нормализира кръвното налягане. Също така продължителният сън помага на човек да се справи със стреса.

9. Яжте кисело мляко

Храните с пробиотици имат положителен ефект върху храносмилателния тракт.

10. Използвайте зъбен конец

Използването на зъбни конци помага да се отървете от бактериите, които причиняват кариес, което в крайна сметка предпазва от сърдечно-съдови заболявания, диабет и деменция.

11. Дишайте през сламка

Правете това ежедневно, за да подобрите функцията на белите дробове, да намалите сърдечната честота и да намалите кръвното налягане. Вдишвайте през носа и издишвайте през сламка поне десет минути на ден.

12. Дръжте къщата чиста

Хората, които често почистват дома си, имат високо ниво на серотонин (хормон на щастието). Той, от своя страна, има положителен ефект върху добрия сън, правилното хранене и, вследствие на това – върху дълголетието.

13. Яжте бекон вместо наденица

Това може да звучи достатъчно странно, но бекона е по-малко калоричен от наденицата. Неговата употреба може да предотврати сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването. Поне два пъти в седмицата започвайте деня с класическа английска закуска, която се състои от пържени яйца, запечен бекон, малко сварен боб, кисели краставички, или друга туршия. Това е уникално съчетание на вкусни и полезни храни, които ще ви дадат сила през деня и ще държат преяждането (и свързаните с него заболявания) далеч от вас.

14. Разхождайте се всеки ден

Продължителното ходене засяга мозъчната функция и предпазва от деменция.

15. По-малка чиния, по-малка порция храна

Наскоро проведен експеримент доказа, че хората, които приемат на едно хранене 30% храна, отколкото са предвидили, се предпазват по този начин от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и заболявания, свързани с храносмилателната система.

Тези съвети наистина ще ви помогнат да бъдете по-здрави. Не бъдете мързеливи и отделете малко внимание на вашето здраве, за да живеете до сто години!

Източник: lekuva

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *