Уникално БГ-изобретение: Уред в мазето прави от 3 литра вода ток за цяла къща

Български учени създадоха уред, чрез който можем да осветяваме и отопляваме домовете си с водород.

Това изобретение подобрява съществуващите досега системи за производство на енергия от лекия газ. С други думи, ако в мазето у вас имате една подобна система, с помощта само на 3 литра вода, за 24 часа, може да захраните с ток целият си дом, съобщава bTV.

Ето как става това: Соларен панел превръща слънчевата енергия в електрическа. Тя захранва процеса, при който вода влиза в електролизьор, където е вградена българската горивна клетка. Тази система разделя водата на водород и кислород. Водородът пак се връща в електролизьора и от него се получава топлина и ток. Това е възможно благодарение на патентованата българска горивна клетка.

„Ние, така да се каже, направихме надстройка на тази идея и отворихме една ниша за бъдещо развитие на тази идея. На първо време това ще бъде система от порядъка на 1-2 киловата и тя може да се използва именно за такова автономно захранване на къщи, на големи сгради, ако се увеличи мащаба, и на индустриални обекти”, обясни проф. Дария Владикова.

Така пестим електрическа енергия и не замърсяваме околната среда. Можем да съхраняваме водорода в резервоар, когато времето е мрачно и слънчевите ни панели не действат пълноценно.

От 2009 г. подобни системи се използват в Япония, където захранват 130 хиляди къщи. В Съединените щати водородът също осигурява екологична енергия.

Системи, включващи горивни клетки като българската, се използват и при автомобилите с водородно гориво. Страната ни все още е назад в прилагането им, въпреки че Европейският съюз поощрява развиването на такива технологии.

Ако сега решите да инвестирате в подобна система за домашни условия, ще ви струва някъде около 20 хиляди евро. но учените са убедени, че с течение на времето, след 10-15 години, тази сума драстично ще намалее.

АВТОР SOSNOVINI.BG


(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *