Защо държим водката в хладилника, но не и уискито?

Едно от най-често срещаните питиета в домашния ни бар е водката, алкохол, който повечето от нас задължително държат в хладилника. Това със сигурност е стара и често срещана практика, която и до днес не поставяме под никакво съмнение. И тъй като водката не замръзва (поне не и в домашен фризер), повечето от хората, които харесват това питие, предпочитат прозрачната течност да се съхранява в хладилник, за да се сервира силно охладена и освежаваща. Има смисъл, нали?

Но защо не правим същото и с уискито?

Съхранението на твърд алкохол в хладилник определено има своите предимства. Освен водката, традиционната ни ракия също е чест обитател на ледения шкаф.

Причината е, че когато температурата на околната среда спадне, вискозитетът (плътността) на течността се увеличава (излива се като олио, както обичаме да казваме). Това означава, че след като оставим водката в хладилника за известно време, тя ще придобие по-гъста текстура, по-плътна консистенция и ще стане по-пивка при консумация – ефекти, които ни харесват.

Но ако оставите водката във фризера може и да загубите доста.

Трябва да намерите идеалната среда за охлаждане и съхранение, която е в рамките на  5ºC до 8ºC, условия, при които ще получите чудесно охладена лека водка, без нарушени вкусови характеристики.

whiskey

Същото може да се каже и за всеки твърд алкохол или течност, които подлежат на консумация. Въпреки това, с нарастването на вискозитета идва и нуждата от компромис – приглушаване на вкусовете и ароматите.

С нарастването на температурата алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения, които по-лесно се усещат от вкусовите ни рецептори. Ако алкохолът е прекалено топъл, миризмата на спирт може да бъде доста силна (затова и много хора слагат лед в своето уиски). Въпреки това, когато алкохолът е прекалено студен, дори леден, ароматите и вкусовете може напълно да изчезнат.

При водката това не е толкова голям проблем, защото като цяло тя има по-слаб вкус и мирис от уискито. Или казано с други думи: като вкус водката е по-малко сложна от уискито. В нея има .по-малко примеси, което разбира се не означава, че е по-лоша. Просто от водката ще имате по-лек махмурлук, ако прекалите с нея, отколкото ако направите това с уиски.

За много хора липсата на аромат у водката не е голяма загуба, по-важно е да е добре охладена.  Това обаче не може да се каже нито за уискито, нито за виното. Защо?

За ценителите на доброто уиски или вино усещането за аромат чрез обонянието е също толкова важно, колкото и вкуса, който усещат в устата. Затова и уискито и виното не бива да се охлаждат прекалено, нито да се замразяват.

Във водката има сравнително малко летливи вещества, докато целият смисъл на стареене на уискито се крие в желанието за създаване на възможно повече летливи вещества, които да придадат характерния му аромат.

Ако направите грешката да държите уискито в хладилника, то няма да загуби своите летливи вещества, просто ще ги откриете много по-трудно в студеното питие.

Ако трябва да обобщим, спиртните напитки, които отлежават в бъчви имат по-дълбок вкус и аромат, отколкото водката. Затова е най-добре да ги държим далеч от хладилника или фризера.

Източник: liebherr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *