ЕС може да върне визите на САЩ, ако не свалят визовия режим за България

Европейският парламент ще приеме утре резолюция, в която се очаква да призове за връщане на визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Това сочи програмата на двудневната сесия на ЕП в Брюксел, предаде БТА.

Евродепутатите отчитат, че Европейската комисия е задължена по закон да върне временно визите за гражданите на САЩ заради отказа на Вашингтон да предостави безвизов достъп за гражданите на пет държави от съюза – България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. В проекта на резолюцията евродепутатите призовават ЕК до два месеца да предприеме необходимите законови мерки.

През 2014 г. ЕК формално установи, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС. Заради това ЕК трябваше до 24 месеца да предложи връщането на визите за гражданите на САЩ – действие, което не е предприела с обяснението, че това би било сложно и скъпо, уточнява БТА.

Дори ЕК да предложи връщане на визите, ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят.

ЕС след Брекзит

Днес ЕП ще се запознае с доклада на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за бъдещето на ЕС. Евродепутатите ще обсъдят въпроса за нарушенията на правото на свободно движение на граждани на ЕС, които пребивават във Великобритания, и експулсирането им след шестмесечен период на незаконен престой. ЕП ще изиска последните данни за заявленията за пребиваване във Великобритания, отказите за пребиваване, издадени от британските власти и случаите на експулсиране на граждани на ЕС от Великобритания.

Източник:http://offnews.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *