В Полша е по-евтино от България при над двойна заплата! Има ли изненадани?

България изостава с много по доходи от всички европейски държави, но не е в дъното на класацията по цени, което е изненадващо при ниските заплати, стойността на земите и наемите спрямо останалите в ЕС. Най-изгодно в рамките на Европейския съюз се живее в Полша, където заплатите са над два пъти по-високи, отколкото у нас. Румъния също ни изпреварва по достъпни цени, въпреки че и там доходите са доста по-значими, отколкото в България. Напомняме, че само 2% от хората у нас получава повече от 1000 евро месечно, което може да се нарече адекватен на цените доход.

Според данните на Евростат поляците и румънците зареждат хладилниците си най-изгодно в ЕС. Най-скъпата държава пък е Дания. Извън Съюза, но пак на Стария континент, обаче има и още по-солени цени – в държавите с най-висок стандарт в света Норвегия и Швейцария. С тази разлика, че там заплатите са над 10 пъти по-високи от българските.

Цените в България според Евростат в голямата си част са с 30% по-ниски от средните за ЕС, в Полша обаче са 37% надолу, а в Румъния – с 36 на сто. В изследването са включени 440 продукта: храни, напитки и цигари.

Единствените стоки, които в България са най-евтини за целия Европейски съюз са цигарите. Те са наполовина спрямо средното ниво и до 4 пъти по-ниски, отколкото в държавата, където стойността им е най-висока: Великобритания. Средната заплата в Лондон обаче е над 4500 евро, докато в София е 600 според официалната статистика. Така цената на цигарите е близо 2 пъти по-поносима за средния столичанин на Острова, спрямо неговия български събрат.

Алкохолът, в повечето си видове, също е най-изгодно да се купи в България, макар при уискито например Италия да дава по-добри ставки. На континента Европа, извън ЕС, има и държави с по-ниски котировки на високоградусовите напитки като Македония например. По отношение на бирата и виното сме безспорни лидери по евтиния, което оправдава популярността на неизгодния, но доста популярен у нас алкохолен туризъм.

По групи храни България е близо до средните цени в Европа по мляко – пред държави с многократно по-висок стандарт като Австрия, а то, заедно с маслото и сиренето е най-евтино в Полша. Също там е раят за цени на яйцата и на много други продукти. Хляба и хлебните изделия са най-изгодни в Румъния, която бие самата Италия по достъпност на макароните.
Шоколадът в Испания е по-евтин от България.

19min.bg

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *