Чешки вицепремиер: Не искам един-единствен бежанец в страната, дори временно

Андрей Бабиш отхвърли квотите на ЕС и заплаши със съдебна процедура ако бъдат наложени санкции на Прага

Чехия не трябва да приема никакви бежанци, заяви вицепремиерът и финансов министър Андрей Бабиш, който отхвърли квотите на ЕС и заплаши със съдебна процедура ако бъдат наложени санкции на Прага, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Милиардерът Бабиш е и лидер на партия „Действие на недоволните граждани 2011“ (АНО), която в момента е най-популярната в страната. „След случващото се в Европа ясно заявявам, че не искам един-единствен бежанец в Чехия, дори временно“, пише Бабиш в статия в www.expres.cz.

Чехия и други централноевропейски страни са силно критични към реакцията на ЕС на мигрантската криза, при която над един милион души влязоха в блока миналата година. Чешкото правителство е против квотната система на ЕС за разпределяне на бежанци, но не е последвало примера на Словакия и Унгария, които я оспорват в съда. Унгария също така ще организира референдум на 2 октомври с въпрос към гражданите си дали приемат системата на ЕС.

Квотите бяха приети от мнозинството страни от ЕС, но не е ясно дали и как Брюксел може да принуди страни да приемат бежанци против волята си. Бабиш заяви, че е против обещанието на премиера Бохуслав Соботка да се приемат 80 сирийски бежанци от турски бежански лагер. Той също така заяви, че положението в Турция се промени, откакто ЕС се споразумя с Анкара за намаляването на мигрантския поток от Близкия изток към Европа. „Няма да спазя квотите. Положението се промени. В Турция има диктатор“, написа Бабиш в Туитър.

В статията си в www.expres.cz Бабиш пише, че не може да се налагат санкции заради квоти, които той определя като „безсмислени и абсурдни“. „А даже да има такива, Чехия трябва да оспори решението на Европейската комисия и да я съди за евентуални санкции“, пише той, добавяйки, че Чехия трябва да последва примера на Унгария и Словакия по бежанския въпрос. В допитване на института ЦВВМ от май 61 процента от чехите са против приемането на бежанци, спрямо 52 процента през октомври. Други 34 процента смятат, че на бежанците трябва да се позволи да останат само докато стане безопасно безопасно за тях да се върнат у дома.

Източник: БЛИЦ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *