Германци са избрали РОДОПСКО село за своя нов ДОМ. Вижте защо (Снимки и ВИДЕО)

Да напуснеш голям европейски град и да заживееш в едно изоставено българско село е новина, която сме чували и не учудва мнозина по нашите географски ширини. Да те отново са чужденци. Вижте какво ги води при нас и сами преценете дали са за пример.

Ройтерс е направил любопитен и подробен репортаж за медици и специалисти от Германия, които са закупили своите нови къщи в Одринци най-вече за да са сред природата. Новите съседи на двамата постоянни обитатели на ивайловградското село Одринци са довели до дестократно увеличение на населението на изоставеното село, като в момента са 24.

Германците идват в Одринци преди няколко месеца и закупуват няколко 100 годишни кирпичени къщи, които започват бързо да ремонтират. Групата им наброява 22-ма, а това, което ги обединява е силното им желание да се откъснат от големия град и да се заживят в хармония с природата. В селото са пристигнали хора с различни професии като лекар, медицинска сестра, физиотерапевт, художник.

%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0„О, скрити вопли на печелен странник,
напразно спомнил майка и родина!“                                                                           
стара къща е село Одринци, снимка: Lubo Stoianov

%d0%ba2

%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8-1Стефан например е бил успешен мениджър в ИТ компания. Работил над 8 часа в силно динамична и стресова среда, далеч от природата, а сега е приятно изненадан от новия си начин на живот – работа по двора и къщата, грижа за животни, разходки по родопските пътеки, наслада на чистия въздух и отмора.

%d1%88%d0%b2%d0%b0%d0%b1-3В Ивайловградското село германците полагат темелите на новия си живот. Групата съществува като малко добре дисциплинирано и подредено общество. Едни приготвят храната, други се грижат за животните, трети реновират къщата.

%d1%88%d0%b2%d0%b0%d0%b1%d0%b8-3От цялото стадо кози, което гледат си набавят прясно и кисело мляко и сами произвеждат еко сирене и кашкавал.

%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b8-2Ритъма на живот в село Одринци лека по лека се завръща. Обичайната тишина тук отстъпва на същността и звуци от едно типично село – удари на чук, смях на деца, лай на кучета.

%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b0В оптимистичното бъдеще е възможно неприятната гледка на рушащите се къщи да изчезне. Германците са запретнали ръкави за тяхната реставрация. Пожелаваме им успех! Ето и резултата от няколко месеца неимоверен труд:

Ремонтът на първата къща е завършен. снимката ни изпрати: Венета Стратиева

Източник: opoznaybulgaria

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *