7 Признака да бъдеш Велик Лидер

Нищо не е по-трудно от това да бъдеш велик лидер! Малцина са тези, които могат да понесат болката да бъдат лидери. Джон Ъпдайк е казал: „Лидера е човек, който извън лудостта или добротата, доброволно поема върху себе си неволите на хората. Има много малко, толкова „глупави”, хора, от това произлиза нестабилността на качествата на истинския водач по целия свят.”

Склонен ли си да понесеш неволите на хората? Това може да са бедите на семейството ти, децата ти, на фирмата, в която работиш или на екипа ти, но великият лидер е човек, който се справя със злочестията, притесненията, и самите сърца на хората.

Ралф Надер е продължил, казвайки: „Предназначението на лидерството е да създава повече лидери, а не повече последователи.” Неадекватните лидери създават последователи, но великите лидери създават лидери. Отличителният белег на истинския лидер е способността да поражда развитието на велики лидери.

С търпение и дисциплина, великите лидери създават други велики лидери.

Да бъдеш истински лидер не е въпрос на това да имаш високо звание или дори да бъдеш в позиция на власт. Бо Бенет е казал: „Без инициатива, лидерите са просто работници в ръководството.” За да водиш ефективно трябва да поемеш инициативата и трябва ефикасно да водиш екипа си към победа.

Казват, че армия от агнета предвождана от лъв ще разбие армия от лъвове предвождана от агне. Лидерството е ключът към успеха, затова, днес ще говоря за седемте признака на великия лидер:

1. Той поема инициативата

„Лидерството е да убедиш някой да направи нещо което не иска, за да постигне това, което иска.” Том Ландри

Великият лидер поема отговорността! Той мотивира хората си да направят нещата, които не искат; той подтиква хората си да направят нещата, които си мислят, че не могат да бъдат направени; той подканва хората си да направят нещата, за които вече са твърде изморени. Той подбужда хората си да израстват! А когато всичко е вече казано и направено, той мотивира хората си да успеят.

2. Той води с пример

„Ако не разбираш, че работиш за своите неопределили се „подчинени”, тогава ти просто не знаеш нищо за лидерството. Ти познаваш единствено тиранията.” Дий Хок

Лидерството не е свързано с позицията, която заемаш или думите, които изричаш, лидерството е в това което правиш и отношението ти. Великият лидер води със своите действия и отношение. Той или тя е първият участник в това, което проповядва. Великият лидер не стой отстрани, той влиза директно в играта. Баскетболният играч Лари Бърд казва: Лидерството е да се гмурнеш за изгубена топка, въвличайки публиката и другите играчи. То е да имаш възможността да спечелиш, така като и да загубиш. Това е единственият начин да спечелиш уважението на играчите.”

3. Той води със състрадание

„Не водиш удряйки хората по главата – това е нападение, не лидерство.” Дуайт Д. Айзенхауер

Великият лидер трябва да е концентриран и отдаден като лъв, но в същото време трябва да е любезен като агне. Истинският лидер води със състрадание, взимайки, винаги,  предвид емоциите и перспективите на другите. Истинският лидер не използва позицията си, за да потъпква чувствата на другите, той използва властта си да отглежда и развива останалите.

4. Той поема отговорност

„Този който е лидер, трябва винаги да действа сам. Действайки сам, приема всичко сам.” Фердинанд Маркос

Лидера е напълно отговорен за резултатите на тези, които води; добрите резултати, лошите резултати, и крайно отвратителните резултати. Затова много отказват да бъдат лидери; често отговорността е съкрушителна, а успеха, които зависи от другите, може да изглежда невъзможен. Проблемите на хората със сигурност възпират желанието да водиш. Великите лидери ще се издигнат над тези злочестия и ще изскочат победоносно в лицето на привидно невъзможното. Истинският лидер, търпеливо ще обучи и след това поведе екипа си към победа.

Истинският лидер ще води отпред, когато има опасност и ще поеме отговорността за провал; той ще води последен, когато побеждава, така че да може последователите да оберат овациите.

bez[efoveipolitici

5. Той знае къде отива

„Лидерството е способността да превръщаш вижданията си в реалност.” Уорън Дж. Бенис

Великия лидер обрисува завладяваща визия, която хората искат да следват. Но нищо не свърша с това; истинският лидер се грижи да подсигури необходимите действия и стъпки, за да осигури превръщането на визията в реалност. Великият лидер знае, че „нищо не се случва просто така”. Харесва ми изказването на Хари Труман: „Хората правят историята, а не обратното. В периодите, когато няма лидери, обществото тъпче на едно място. Развитието се случва, когато смели, сръчни лидери сграбчат възможността да променят нещата към по-добро.”

6. Той знае как да стигне там

„Лидерството е, преди всичко, способността да причиняваш болка и да се освободиш от нея – краткосрочна болка за дългосрочна печалба.” Джордж Уил

Великите лидери знаят как да стигнат до крайната си цел. В процеса на стигането до там, може и да им се наложи да причинят краткосрочна болка, така че да могат другите да получат дългосрочна печалба. Понякога има нужда от напрежение преди да се открият добрите перспективи. Истинският лидер знае, че, за да постигне целите си, трябва да пожертва комфорта на някои най-близки приятелства.

Великият лидер знае, как да стигне до желаното му състояние.

7. Той ще стигне там

„Ефективното лидерство не е в това да се изнасят речи или да бъдеш харесван; лидерството се определя от резултатите, не от средствата.” Питър Дракър

Когато всичко е казано и направено, нищо няма значение, освен резултата. Резултатите са нещо, с което не може да се спори. Казват, че проверката на пудинга е в яденето и са прави. Истинският лидер, рано или късно, ще доведе екипа си до победа. Победата е най-важна, тя е основният белег на великия лидер.

В заключение

Избери да станеш истински лидер, днес. Много хора зависят от теб, не позволявай да се провалят.


 

Истинските водачи не създават последователи. Те създават още лидери.

Превод: Константин Георгиев

Източник: konstantinbg.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *