Българин създаде уникална програма пазеща очите от въздействието на монитора

Българин създаде компютърна програма, която пази очите и съня ни от светлината на монитора. Пред камерата на БНТ програмистът Даниел Георгиев IRIS tech сподели, че е щастлив от това, че е помогнал не само на себе си, но и на стотици хиляди хора от цял свят.

Последните данни на френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания показват, че синята светлина именно от екраните на компютри и смартфони вредят на здравето, като въздействат върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм. Георгиев обаче намери решение на този проблем, при това напълно безплатно. Измислил е лек, който ще спаси десетки човешки съдби, т.е. лекарство за съвременния човек, чийто живот преминава пред екрана по задължение или за развлечение.

Даниел Георгиев не отговаря на стереотипната представа за ИТ специалист. Срещаме се в парка, а той идва с мотор и показва мазолите си от гребането, което вече е само хоби за него. Именно с няколко летни лагера по гребане е свързана и историята на създаване на приложението IRIS tech (Айрис технология). Там по време на почивките той чете за програмирането. Следват десетина неуспешни проекти и множество нереализирани идеи, шест месеца гладуване и едно коледно чудо, а малко след Нова година идва и първата продажба – от чужбина. Даниел си я спомня, защото тогава е решил, че щом има един купувач, ще има и десет, и сто, и хиляди. Така днес приложението е изтеглено над 100 хиляди пъти от над 140 държави, а сайтът му от топ 1 млн. в интернет, преди няколко дни се издигна до топ 500 хиляди, пише Дневник.

„Прекарвах много време пред компютъра. Очите доста ме боляха. Капех в тях капки, който не помагаха. Очната лекарка, при която ходех на преглед, искаше да сложа очила. Започнах да търся начин как да не ме болят очите от компютрите“, разказва Даниел.

„Ние се ориентираме дали е ден или нощ по това дали слънцето свети и небето е синьо. Синята светлина, която се излъчва от небесните висини, регулира нашия биологичен часовник. Когато свети в този цвят, имаме един рецептор, който спира производството на хормона на съня“, обяснява изобретателят.

Той създал приложение, което премахва синята светлина, излъчвана от всеки монитор и пречеща на съня,  пишат от Новините ком.
Бях единственият „луд“, който вярваше, че може да спре това лъчение, добавя Даниел.

Над 100 000 потребители от цял свят се възползвали само за седмица от изобретението му.
„Много хора споделят, че очите вече не ги болят и това ме радва. В нас е заложено да сме добри“, каза още младият програмист.

Сайтът на Даниел Георгиев откъдето можете да изтеглите приложението IRIS tech

 

Facebook коментар
(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *