Таксите за роуминг на територията на Европейския съюз отпадат от 15 юни 2017 г.

От тази дата във всички страни от ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино. Или поне такива са обещанията на телекомите.

Така от 15 юни минута разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от три евроцента. Есемесът не може да е по-скъп от един евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,7 евро за всеки гигабайт.

Проверка на NOVA в новите общи условия показа, че интернетът, който ще ползваме в режим на роуминг, ще е с пъти по-малко от безплатните мегабайти, включени в абонаментния ни план. Какво означава това – ако планът ни включва 10 гигабайта интернет с максимална скорост, зад граница безплатно ще можем да ползваме много по-малко.

А колко точно – ще се определя от специална формула.

Как да изчислим колко ще ни струва сърфирането, докато пътуваме, за да не се окажем с огромни сметки: Умножаваме по 2 цената на абонаментния ни план без ДДС и я разделяме на максималната цена за роуминг – 7,7 евро или 15,06 лева.

Примерно – ако таксата ни е 25 лева, без ДДС това са 20 лева – 2 X 20 лв./15.06 = 2.7 GB.

С този тарифен план, ако сърфираме в интернет у нас, ще ползваме два пъти повече гигабайти – 5-8 GB.

Източник: Дарик

Facebook коментар
Total Page Visits: 2239 - Today Page Visits: 1
SHARE